Sjors Fröhlich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sjors Fröhlich
Fröhlich, 2008
Algemene informatie
Volledige naam Sjors Fröhlich
Geboren 20 juni 1967
Geboorteplaats Enkhuizen
Functie burgemeester van Vijfheerenlanden
Sinds 14 november 2019
Partij partijloos
Alma mater School voor Journalistiek
Politieke functies
2019-heden burgemeester van Vijfheerenlanden
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Sjors Fröhlich
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 19822019
Bekend van NCRV, Radio 3; o.a. Cappuccino
Radio 2
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Sjors Fröhlich (Enkhuizen, 20 juni 1967) is een Nederlands burgemeester en voormalig radio- en televisiemaker. Sinds 14 november 2019 is hij burgemeester van Vijfheerenlanden. Hij is geen lid van een politieke partij. Fröhlich was van 1982 tot 2013 radio- en televisiepresentator bij de NCRV. Van 2013 tot 2019 was hij hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Fröhlich doorliep de havo op de christelijke scholengemeenschap de Oude Hoven in Gorinchem en studeerde vervolgens aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Die laatste opleiding rondde hij niet af.

Werk voor de omroep[bewerken | brontekst bewerken]

NCRV[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1982 was hij werkzaam bij de NCRV, waar hij debuteerde met het jongerenradioprogramma Tussenuur (Hilversum 3), dat hij samen met Nicole Smolders, Peter Plaisier en Alex Krijger presenteerde.[1][2] In 1983 en 1984 maakte hij met dit drietal tevens het televisieprogramma Spop,[3] een jongerenprogramma dat aandacht besteedde aan zowel sport als popmuziek. Smolders was hierin medepresentator, Plaisier en Krijger fungeerden als verslaggevers.[4] Tot het moment dat Radio 3 per 5 oktober 1992 horizontaal ging programmeren, maakte hij samen met Peter Plaisier een aantal jaren (van 1987 tot 1992) het radioprogramma Paperclip.[5] Dit werd later gevolgd door The Magic Friends, dat eveneens werd uitgezonden op Radio 3.[6] Vanaf 1996 was Fröhlich meer actief op journalistiek terrein. Hij presenteerde diverse programma's, waaronder Cappuccino op Radio 2, samen met Karin de Groot, en op Radio 1 het opinieprogramma Stand.nl, waarvan hij de eerste presentator was. Die beide programma's bleven bestaan toen Fröhlich met het presenteren ervan stopte. Vanaf 1997 was Fröhlich ook weer als presentator op televisie te zien, onder meer in een tv-versie van Stand.nl. Vanaf september 2006 was hij betrokken bij het Radio 1-programma MM-Magazine, dat bij toerbeurt door hem en Ghislaine Plag gepresenteerd werd, en Stand.cafe, eveneens op Radio 1.

Fröhlich sleepte voor zijn werk bij de NCRV diverse prijzen in de wacht. Zo ontving hij drie Marconi-Awards, een voor Stand.nl, een voor Cappuccino, en een als Beste Programmamaker. In maart 2003 werd in Cannes de Milia iTV Award uitgereikt voor Stand.nl, vanwege het interactieve karakter van het programma. Een maand later was dat ook de reden voor de Gouden SpinAward, toegekend door de reclamewereld.

NOS[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de NOS werkte Fröhlich jarenlang mee aan het Radio 1-programma Langs de Lijn. Hij versloeg, in het verlengde daarvan, acht jaar lang de Tour de France vanuit Frankrijk voor Radio Tour de France. Hij volgde achter op de motor de ritoverwinningen van Erik Dekker in 2001 en Michael Boogerd in 2002. Met NOS-collega Piet Teeling schreef hij het boekje Hallo met Erik Dekker.

Stemproblemen[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2007 besloot Fröhlich het wegens stemproblemen wat rustiger aan te doen. Doktoren raadden hem aan zijn stem minder te belasten wegens uitgerekte stembanden. Spasmodische dysfonie nekte zijn radiocarrière. De presentator heeft deze neurologische aandoening aan zijn stembanden. Door een operatie kan hij wel weer spreken, maar hij heeft aangekondigd niet meer te gaan presenteren.[7]

BNR[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 februari 2013 werd Fröhlich hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Hij volgde in die functie Paul van Gessel op. Op 5 oktober 2019 werd hij in aanloop van de Online Radio Awards in het NPO Radio 1-programma De Perstribune benoemd tot Online Radio Ambassadeur 2019 voor zijn inzet op het gebied van podcast en radio-innovaties.

Toekenning Marconi Oeuvre Award 2019[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 januari 2020 werd bekendgemaakt dat Fröhlich de Marconi Oeuvre Award 2019 toegekend kreeg.[8]

Mediabedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Peter Plaisier was Fröhlich directeur en eigenaar van het mediabedrijf "Fröhlich & Plaisier BV" in Hilversum. In 2009 stapte hij uit Fröhlich & Plaisier om van start te gaan met 'Sjors Fröhlich Communicatie & Consultancy BV'.

Burgemeester van Vijfheerenlanden[bewerken | brontekst bewerken]

Fröhlich is per 14 november 2019 bij koninklijk besluit benoemd tot burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden.[9]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Fröhlich is getrouwd en is vader van twee kinderen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Jan Pieter Lokker
Burgemeester van Vijfheerenlanden
2019 - heden
Opvolger:
-