Skien (Telemark)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Skien
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Skien komm.svg
Norway Counties Telemark Position.svgNO 0806 Skien.svg
Locatie provincie                  Locatie gemeente
in Noorwegen                          in provincie 
Situering
Provincie Telemark
Algemeen
Oppervlakte 778,88 km²
- land 722 km²
- water 56,88 km²
Inwoners (2016) 53.952 (69 inw./km²)
Overig
Gemeentenummer 0806
Målform geen voorkeur
Website www.Skien.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Skien is een stad en gemeente in de provincie Telemark in Noorwegen. Omliggende gemeenten zijn Porsgrunn, waarmee het samen de dubbelstad Skien-Porsgrunn vormt, Siljan en Larvik. Dichtbij ligt het meer Norsjø. Skien is de hoofdstad van Telemark en zetel van een van de zes Lagmannsretter, gerechtshoven),in Noorwegen.

Stad Skien[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Skien, tot 1814 geschreven als Scheen, is een van de oudste steden in Noorwegen. Waar de meeste oude steden gesticht zijn door een koning geldt dat niet voor Skien. De stad die zeker al rond het jaar 1000 als nederzetting bestond, dankt zijn ontwikkeling vooral aan zijn ligging in Grenland. Toen Noorwegen in de 12e eeuw werd verdeeld in sysler, werd de stad het centrum voor Skiensysla, dat vrijwel geheel hedendaags Telemark omvatte.

In de 13e eeuw ontwikkelde de stad zich langs de Skienselva als centrum voor de houthandel. Handel werd gedreven met de Hanze en later ook met Holland en Engeland.

Koning Håkon VI Magnuson verleende de plaats in 1358 stadsrechten.

Skien na de brand van 1886

De stad werd in de 19e eeuw meermalen door grote branden getroffen. De zwaarste brand was in 1886 toen 244 gebouwen volledig verloren gingen. Na deze brand werd bij de wederopbouw Murtvang ingevoerd, dat de huizen, totdan voornamelijk van hout, voortaan in steen moesten worden gebouwd.

In 1964 werd de stad aanzienlijk uitgebreid door toevoeging van de vroegere gemeenten Gjerpen, Solum en Valebø. De gemeente groeide tot meer dan 50.000 inwoners.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Het Telemark Museum
Kerk op de Kapitelberg

.

Het Telemark Museum is gevestigd in Søndre Brekke gård, een statig huis dat in een park ligt. Het hoofdgebouw dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd in empirestijl. Het museum geeft een overzicht van de cultuurgeschiedenis van Telemark. In Gjerpen staat het Henrik Ibsen Museum.

De Kerk op de Kapitelberg is een ruïne van een zeer oude kerk uit de 12e eeuw. De kerk, gebouwd als kapel bij een adellijk huis, had een crypte hetgeen zeer zeldzaam is in Noorwegen. Naast deze kerk zijn er slechts drie andere kerken in Noorwegen, die een crypte hebben. De ruïne is de Tusenårssted van Skien. Skien is het eindpunt van het Telemarkkanaal.

Gemeente[bewerken]

De gemeente telde 50.676 inwoners in januari 2005, waarvan 48,7% mannelijk. Het aandeel ouderen (67 jaar of ouder) is 14,1%. In juni 2005 was 3,8% van de bevolking werkloos.

Er vertrokken in 2004 1942 personen en er vestigden zich 2069 personen in Skien. De gemeenteregistratie telde 32 personen met een van oorsprong de Nederlandse nationaliteit.

Andere plaatsen in de gemeente[bewerken]

Geboren in Skien[bewerken]