Skinny jeans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrouw in skinny jeans

Skinny jeans, kortweg skinny's, zijn strakke broeken. Deze broek kenmerkt zich doordat de broek zo strak zit dat het eruit ziet als een tweede huid (skin= Engels voor huid). Het dragen van skinny jeans komt eens in de zoveel tijd weer terug in de mode. Deze broeken kunnen zowel door mannen als door vrouwen gedragen worden. Sinds 2005 is het dragen van skinny jeans weer populair onder vrouwen en sinds 2008 bij mannen.

Manieren van dragen[bewerken]

De skinny jeans kunnen op verschillende manieren worden gedragen:

  • baggy. De jeans zitten strak om de benen maar zitten los op de heupen en het achterwerk. De broek is doorgang onder wat te lang en wordt overwegend gecombineerd met flatjes of sneakers.
  • Normaal. Men draagt de skinny net als een gewone broek. De lengte is tot op de voet, en de broek sluit helemaal aan.
  • Low waist. Veel skinny's zijn lage broeken, dus met een korte rits en de broekrand ligt net iets boven de heupen.
  • High waist. Deze skinny's combineren de mode van de hoge taille met de skinny trend. De jeans sluiten helemaal aan het lichaam aan, van de taille, waar de broek begint, tot de voet.
  • Long. De skinny's kunnen zowel low als high waist zijn, en zijn wat langer dan de normale skinny. Op deze manier worden de skinny's vaak gecombineerd met pumps, waardoor de benen optisch langer en het achterwerk kleiner lijken.

Gezondheidsrisico[bewerken]

Het dragen van te strakke skinny jeans heeft ook een gevaarlijke kant. Met name langdurig bukken en hurken in een skinny jeans kan leiden tot het afknellen van de bloedsomloop met mogelijk schade aan het zenuwstelsel en spieren tot gevolg.[1] Ook kan het leiden tot spataderen. Bij mannen kan het dragen leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Trivia[bewerken]

  • In 2008 maakte de Nederlandse zanger Le Le een single met de naam Skinny jeans. In de clip nam hij het aantrekken van een skinny jeans op de hak.
Verschillende soorten skinny jeans, gedragen door mannen.
  1. Nu.nl 23 juni 2015, Hurken met skinny jeans volgens artsen gevaarlijk