Taille (kleding)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een lange jurk, in 1954 ontworpen door Christian Dior, met een relatief hoge taille. De jurk combineert een V-vormige taillelijn met een recht lint om de taille te accentueren.

De taille of taillelijn of het middel is de scheidingslijn tussen het bovenstuk en het onderstuk van een kledingstuk of kostuum. De taille van kleding kan, wanneer het gaat om aparte kledingstukken, worden afgelezen aan de bovenrand van een broek of rok of de onderrand van een topje, bijvoorbeeld. De taillelijn komt min of meer overeen met de natuurlijke taille, het smalste deel van de romp, maar kan evengoed hoger of lager liggen, afhankelijk van de mode. Een voorbeeld van een heel hoge taillelijn is de Empirestijl, waarbij de taille net onder de boezem lag. In de jaren 1920 kwam de taille, die amper werd benadrukt, dan weer historisch laag te liggen.

De taillelijn (waistline in het Engels) is net zoals de lijn die de onderkant van de rok, jurk of broek demarceert (hemline genoemd in het Engels) en de halslijn (neckline) een van de belangrijkste ankerpunten in de mode. Vaak blijken de verschillende hoogtes samen te evolueren.