Slag bij Adwa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Adwa
Onderdeel van de Eerste Italiaans-Ethiopische Oorlog
De overwinning van Ethiopische strijdkrachten, ondersteund door St. Joris (bovenaan)
Datum 1 maart 1896
Locatie Adwa
Resultaat Beslissende Ethiopische overwinning
Strijdende partijen
Ethiopian Pennants.svg Keizerrijk Ethiopië Flag of Italy (1861–1946).svg Koninkrijk Italië
Leiders en commandanten
Ethiopian Pennants.svg Menelik II Flag of Italy (1861–1946).svg Oreste Baratieri
Troepensterkte
120.000 17.700
Verliezen
4.000-5.000 dood, 8.000 gewond 7.000 dood, 1.500 gewond, 3.000 gevangen

De Slag bij Adwa was de beslissende veldslag van de Eerste Italiaans-Ethiopische Oorlog bij de Ethiopische stad Adwa in 1896. De Ethiopische overwinning voorkwam een poging tot kolonisatie door het koninkrijk Italië.

De slag[bewerken | brontekst bewerken]

Het pas gevormde Italië was een nieuwkomer bij de Europese Wedloop om Afrika. Na het koloniseren van Eritrea en Somalië richtten de Italianen hun pijlen op het Ethiopische keizerrijk van Menelik II.

Het Italiaanse leger was klein, onervaren en maakte gebruik van slechte landkaarten die leidden tot strategische fouten. Het Ethiopische leger overtrof de Italianen in aantal met ongeveer vijf à zes maal meer soldaten. Hoewel de meeste Ethiopiërs waren uitgerust met vuurwapens maakte een deel van het leger ook gebruik van lansen. Bovendien leverde het bevriende Rusland wapens, militaire officieren en medische hulpmiddelen.

Het Italiaanse leger werd volledig overweldigd door het Ethiopische leger en werd gedwongen tot terugtrekking, wat leidde tot een vredesverdrag en het einde van de oorlog. De Afrikaanse overwinning kwam in Europa aan als een schok; nadat vrijwel het gehele continent door Europeanen was overrompeld bleef Ethiopië als enige overeind staan, met uitzondering van de Somalische Derwisjstaat en het door vroegere slaven van de Amerikaanse president James Monroe gestichte Liberia.

De Italianen zouden 40 jaar later met meer succes Ethiopië confronteren tijdens de Tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog.