Slag bij Avaricum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Maquette van de slag bij Avaricum

De slag bij Avaricum (nu Bourges) is de eerste confrontatie tussen de Romeinse veldheer Julius Caesar en de Gallische opstandeling Vercingetorix.

Oorzaak van de slag bij Avaricum[bewerken]

In 53 v.Chr. verklaarde Caesar dat Gallië veroverd is. Julius Caesar vertrekt naar Rome, maar in de winter van 53-52 v.Chr. breken er opstanden uit in Gallië waarbij Vercingetorix de leiding neemt.

Caesar trekt in de winter van 53-52 v.Chr. de Alpen over om de opstand te stoppen. Maar anders dan Caesar had verwacht, valt Vercingetorix niet aan, maar trekt hij zich terug. Vercingetorix laat dorpen en steden in brand steken en past de tactiek van de verbrande aarde toe. Zo raakt de aanvoer van voedsel voor Caesars soldaten in de problemen.

Vercingetorix heeft één nadeel: hij staat aan het hoofd van een coalitie van stammen en moet rekening houden met andere stamhoofden. Niet alle beslissingen vallen bij hen in goede aarde, en de burgers van Avaricum weigeren hun stad in brand te steken. Vercingetorix moet de stad dus verdedigen.

De slag bij Avaricum[bewerken]

De Galliërs bouwen muren die bestand zijn tegen vuur en stormrammen. Van gevangen Galliërs komt Caesar te weten dat het kamp van Vercingetorix in het moeras ligt, maar als hij aankomt ziet hij dat het kamp van Vercingetorix op een verhoogde plaats boven het moeras ligt en oninneembaar is voor Caesar, die beneden op moerassig terrein staat. Vercingetorix hoopt dat Caesar nog aanvalt, maar Caesar blijft wachten. Vercingetorix is ook niet van plan zijn strategische plaats af te staan, en 's avonds keert Caesar vernederd terug naar Avaricum.

Caesar neemt Avaricum in en neemt wraak. De hele stad (40.000 inwoners) wordt uitgemoord.