Slag bij Custoza (1866)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Custoza
Onderdeel van de Derde Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog
Slag bij Custoza
Datum 24 juni 1866
Locatie Custoza
Resultaat Oostenrijkse overwinning
Strijdende partijen
Flag of Italy (1861–1946).svg Koninkrijk Italië Flag of the Habsburg Monarchy.svg Keizerrijk Oostenrijk
Leiders en commandanten
Alfonso La Marmora Albrecht van Oostenrijk
Troepensterkte
120.000 75.000
Verliezen
600 gedood 1200 gedood

In de Derde Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog kwam het op 24 juni 1866 tot een (tweede) Slag bij Custoza tussen het koninkrijk Italië en het keizerrijk Oostenrijk.

Italië probeerde Venetië, dat na de Slag bij Solferino en de Wapenstilstand van Villafranca aan Oostenrijk gebleven was, en Trentino met militaire middelen te veroveren. Bij Custoza kwam het op 24 juni 1866 tot een directe confrontatie tussen de legers van beide naties. De Oostenrijkers behaalden daarbij een gelukkige overwinning, doordat de Italianen zonder veel samenhang vochten en na een eerste kleine tegenslag afzagen van een tegenaanval. Oostenrijk had hierbij 1200 en Italië 600 doden te betreuren. Vervolgens verloren de Italianen ook de hierna volgende Zeeslag bij Lissa. Het enige succes dat de Italianen onder Garibaldi in de oorlog van 1866 behaalden, was dat bij het ten noordwesten van het Gardameer gelegen Bezzacca.

Omdat Pruisen, dat met Italië verbonden was, Oostenrijk in de Slag bij Sadová (of Königgrätz) verslagen had, moest Oostenrijk Venetië ondanks zijn militaire succes in het zuiden toch aan Italië afstaan.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Battle of Custoza (1866) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.