Slag bij Plains Store

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slag bij Plains Store
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 21 mei 1863
Locatie East Baton Rouge Parish, Louisiana
Resultaat Noordelijke overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United States (1861-1863).svg
Verenigde Staten
Naval ensign of the Confederate States of America (1863–1865).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Christopher C. Augur Frank W. Powers
William R. Miles
Troepensterkte
1st Division, XIX Army Corps, Army of the Gulf 600[1]
Verliezen
150 100
Beleg van Port Hudson

Plains Store · Port Hudson

De Slag bij Plains Store vond plaats op 21 mei 1863 in East Baton Rouge Parish, Louisiana tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze slag is ook bekend onder de naam Slag bij Springfield Road. Na deze Noordelijke overwinning werd de ring rond Port Hudson volledig gesloten.

Achtergrond[bewerken]

De 1st Division van het XIX Korps vertrok onder leiding van de Noordelijke generaal-majoor Christopher C. Augur uit Baton Rouge richting Port Hudson om een goede landingsplaats te bezetten in afwachting van de rest van de eenheden van generaal-majoor Nathaniel P. Banks.

De slag[bewerken]

Noordelijke cavalerie, onder leiding van brigadegeneraal Benjamin H. Grierson, kwam als voorhoede in aanraking met Zuidelijke eenheden onder leiding van kolonel Frank W. Powers. De gevechten breidden zich na aankomst van de Noordelijke infanterie verder uit. Kolonel William R. Miles wilde Powers versterken vanuit Port Hudson. Toen Miles arriveerde waren de Noordelijken reeds aan de winnende hand en trokken de Zuidelijken onder Powers zich terug. Niettemin viel Miles de Noordelijken aan. Hij slaagde erin om de vijandelijke infanterie terug te dringen. Augur hergroepeerde zijn eenheden en voerde een tegenaanval uit. De Zuidelijken werden terug gedreven naar Port Hudson. De Noordelijken hadden de slag gewonnen.

Gevolgen[bewerken]

Na de Noordelijke overwinning werd de laatste ontsnappingsroute uit Port Hudson voor de Zuidelijken afgesloten. Dezelfde dag begon de belegering van de stad.

Bronnen[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Kennedy, p. 181.