Slag bij Santa Rosa Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Santa Rosa Island
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Fort Pickens,het doel van de Zuidelijken op Santa Rosa Island
Fort Pickens,het doel van de Zuidelijken op Santa Rosa Island
Datum 9 oktober 1861
Locatie Santa Rosa Island, Florida
Resultaat Noordelijke overwinning
Strijdende partijen
Naval jack of the United States (1861–1863).svg
Verenigde Staten
Flag of the Confederate States of America (1861–1863).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Harvey Brown Richard H. Anderson
Troepensterkte
600 1.200
Verliezen
67 (14 gedood, 29 gewond en 24 gevangen of vermist) 87 (30-40 doden)

De Slag bij Santa Rosa Island vond plaats op 9 oktober 1861. De Zuidelijke eenheden slaagden er niet in om het Noordelijk Fort Pickens op Santa Rosa Island, Florida in te nemen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Op het westelijk uiteinde van Santa Rosa Island ligt Fort Pickens. In de herfst van 1861 bestond het Noordelijk garnizoen uit delen van het 1ste, 2de, 4de en 5de U.S Artillery en het 3rd U.S. Infantry onder leiding van kolonel Harvey Brown. De 6th New York Volunteer Infantry, onder leiding van kolonel William Wilson kampeerden net buiten het fort.

De slag[bewerken | brontekst bewerken]

In de nacht van 8 oktober op 9 oktober 1861 stoomden twee kleine schepen op naar Santa Rosa Island. Op deze twee schepen bevonden zich de manschappen van brigadegeneraal Richard Anderson. Hun missie was het kamp en fort te veroveren op de Noordelijken. Ze landden op het noordelijke strand op ongeveer 6 km van het fort. Na een mars van ongeveer 4,5 km slaagden de Zuidelijken erin om de 6th New York Volunteers te verrassen. De 6th sloegen op de vlucht. Generaal Anderson zette een defensieve linie op om de Noordelijken uit het fort naar buiten te lokken. Kolonel Harvey Brown deed een uitval naar de Zuidelijken. Daarop trokken Anderson’s mannen zich terug en keerden terug naar het vasteland.

Resultaat[bewerken | brontekst bewerken]

De Noordelijken telden 14 gesneuvelden, 29 gewonden en 24 gewond of vermist. Generaal Braxton Bragg, bevelhebber van de Zuidelijke troepen in Pensacola rapporteerde 30 tot 40 gewonden en gesneuvelden. Anderen vermelden zelfs 170 slachtoffers. Generaal Anderson raakte ernstig gewond. Het Noordelijke kamp werd gedeeltelijk vernietigd.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]