Slag bij Stirling's Plantation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Stirling's Plantation
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 29 september 1863
Locatie Pointe Coupee Parish, Louisiana
Resultaat Zuidelijke overwinning
Strijdende partijen
Vlag van Verenigde Staten (1863-1865)
Verenigde Staten
Naval ensign of the Confederate States of America (1863–1865).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Napoleon J.T. Dana Thomas Green
Troepensterkte
2e divisie van het XIII Korps, Army of Tennessee lokale eenheden
Verliezen
454 ca. 125
Taylors operaties in het westen van Louisiana

LaFourche Crossing · 2de Donaldsonville · Kock's Plantation · Stirling's Plantation

De Slag bij Stirling's Plantation is een veldslag tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog die plaatsvond op 29 september 1863 in Pointe Coupee Parish (Louisiana).

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de nederlaag van de Noordelijken bij de Tweede Slag bij Sabine Pass in september 1863 wilde de Noordelijke generaal Nathaniel P. Banks verschillende strategische locaties in Texas bezetten. Hij besloot om troepen te laten oprukken via de Bayou Teche en ze dan naar Texas te leiden. Generaal-majoor Ulysses S. Grant stuurde Banks een divisie, onder leiding van generaal-majoor Napoleon J.T. Dana om Morganza te beschermen tegen de Zuidelijke troepen die op de Atchafalaya River opereerden. Een detachement van 1.000 man werd bij Stirling’s Plantation gestationeerd om eventuele vijandelijke activiteiten te counteren. Brigadegeneraal Alfred Mouton zag kans om de Noordelijke troepen bij Fordoche Bridge, in de omgeving van Stirling's Plantation, aan te vallen.

De slag[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 september gaf Mouton de opdracht aan brigadegeneraal Thomas Green om de Noordelijken aan te vallen. Op 28 september stak Green de Atchafalaya Rivier over. Rond middernacht hadden alle eenheden de oversteek gemaakt. In de vroege morgen van 29 september marcheerden de Zuidelijken naar de vijand. De Zuidelijke cavalerie overviel de wachtposten bij de brug rond de middag. De andere eenheden van Green vielen de vijandelijke hoofdmacht aan. De meeste Noordelijke troepen werden gevangengenomen. Verschillende Noordelijke cavalerie-eenheden slaagden er wel in om te ontsnappen. Dana stuurde troepen om Green te onderscheppen. Door de slechte weersomstandigheden slaagde Green er evenwel in om te ontsnappen.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de Noordelijke eenheid bij de brug verslagen werd, werden de Noordelijke voorbereidingen om vitale punten in Texas in te nemen niet in de war gestuurd.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Beschrijving van de slag