Slag op het Koelikovo-veld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag op het Koelikovo-veld
Datum 8 september 1380
Plaats Koelikovoveld bij de Don
(nu oblast Toela)
Resultaat Russische overwinning
Strijdende partijen
Mongoolse Gouden Horde Grootvorstendom Moskou
Leiders
Mamai Dmitri van Moskou
Dmitri Donskoj in de Slag op het Koelikovo-veld, door Adolphe Yvon

De Slag op het Koelikovo-veld (Russisch: Куликовская битва, Koelikovskaja Bitva, "Slag op het Snippenveld") was een strijd tussen Tataar Mamai en Dmitri van Moskou. De slag vond plaats op 8 september 1380 op het Koelikovoveld nabij de rivier Don (nu de oblast Toela) en resulteerde in een overwinning van Dmitri Donskoj. In de Russische geschiedschrijving werd het voorgesteld als een overwinning van de Russen op de Gouden Horde, maar de politieke situatie was toen veel ingewikkelder.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Moskou, net als vele andere Russische gebieden, werd in de 13e eeuw veroverd door de legers van Batu Khan, de kleinzoon van Dzjengis Khan, en moest tribuut betalen aan de Gouden Horde. De Russische leiders streefden al lang naar onafhankelijkheid. Onder prins Dmitri Ivanovitsj Donskoj werd het grootvorstendom Moskou een van de machtigste Russische vorstendommen.

Een burgeroorlog volgde op het grondgebied van de tanende Gouden Horde en er verschenen nieuwe politieke machten, zoals het grootvorstendom Litouwen, het grootvorstendom Moskou, het grootvorstendom Rjazan en andere.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]