Sleinada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A. Daniëls
Algemene informatie
Volledige naam Johan Arnold Daniëls
Pseudoniem(en) S.J.P. Sleinada
Geboren 2 september 1738
Geboorteplaats Hoensbroek
Overleden 6 april 1799
Overlijdensplaats Schaesberg
Land Vlag van Nederland Nederland
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

S.J.P. Sleinada, pseudoniem van A. Daniëls, voluit Johan Arnold Daniëls, (Hoensbroek, 2 september 1738 - Schaesberg, 6 april 1799) was een Nederlands schrijver en pastoor. Door de naam A. Daniels achterstevoren te lezen komt men op Sleinada. De voorletters S.J.P. staan voor ‘pastoor in Scheijdt’.

Sleinada schreef het eerste boek over de bokkenrijders. Aangezien dit boek uit kwam vlak nadat er een einde was gekomen aan de tweede bokkenrijdersperiode (en er dus nog heel veel familieleden van bokkenrijders in leven waren) en er geen al te goede dingen over deze boeven in het boek beschreven werden, gebruikte Daniëls een pseudoniem.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sleinada was zoon van Arnold Daniëls, schatheffer (ontvanger) en Catharina Meijers[1]

Hij werd in 1763 in Roermond tot priester gewijd. Hij was na zijn priesterwijding tot 1765 kapelaan in Hoensbroek. In 1771 werd hij benoemd tot pastoor te Scheijdt (Schaesberg). Hij werkte daar tot aan zijn overlijden in 1799.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Oorsprong, Oorzaeke, Bewys en ontdekkinge van een godlooze Bezwoorne Bende, Nagtdieven en Knevelaers, binnen de landen van Overmaeze en Aenpaelende Landstreeken ontdekt, met een nauwkeurig getal der Geexcuteerde en Vlugtelingen. (MDCCLXXIX).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]