Sleipnir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sleipnir
Standbeeld van Sleipnir
Odin rijdt op Sleipnir, 18e eeuw
Odin en Sleipnir
Vikingcentrum in Fyrkat

Sleipnir is een achtbenige hengst uit de Noordse mythologie, immens sterk en het snelste paard dat er bestaat. Hij is het paard van Odin en droeg hem volgens de overlevering door de hemel en naar de onderwereld. Sleipnir is het kind van Loki en Svadilfari. Sleipnir zou volgens velen IJsland hebben gemaakt tijdens zijn eerste voetstap hier op aarde.

Sleipnir zou later ook zijn "zuster" Hel hebben gedood, maar wordt tijdens Ragnarok (einde der tijden) opgegeten door zijn "broer" Fenrir, de reusachtige wolf. Al Loki's kinderen hebben één ding gemeen, het zijn monsters; hoewel Sleipnir het enige goede is. Odin zou Sleipnir later ook winnen tijdens een race met een reus.

Geboorte van Sleipnir[bewerken]

Odin rijdt op Sleipnir, 1911

Toen de dondergod Thor in het noorden reuzen aan het vernietigen was, kwam een vermomde vorstreus zich aanbieden in Asgaard. Op voorwaarde dat hij de zon en de maan krijgt en Freyja tot zijn vrouw mag maken, zal hij in zes maanden tijd de vernielde muren van Asgaard herstellen. De goden gingen akkoord, ervan uitgaande dat deze reus die zware taak nooit op zo'n korte tijd zou kunnen volbrengen. Hierbij vroeg de vorstreus wel of hij hiervoor zijn paard, Svadilfari, mocht gebruiken. Loki was degene die hierop inging, nog voor de andere goden konden antwoorden.

Toen de reus tot drie dagen voor tijd de burcht bijna klaar had - hij moest enkel de poort nog aanbrengen - waren de goden razend op Loki. Zo zouden zij immers de zon, de maan en Freyja kwijtraken, en wilden Loki voor eeuwig folteren. Die verzon echter een list. Hij veranderde zichzelf in een witte merrie, en lokte Svadilfari weg van de vorstreus. Deze werd hierdoor zo kwaad, dat hij meteen begon de muren van Asgaard opnieuw af te breken. Op dit moment kwam Thor terug en sloeg hem dood met zijn hamer, Mjölnir.

Later baarde Loki Sleipnir, de afstammeling van zowel Loki als het paard Svadilfari.

Sleipnir op een militair wapen van Zweden

Trivia[bewerken]

  • Een roestvaststalen beeld van Sleipnir is te vinden in Wednesbury (= Wodans heuvel) in Engeland.
  • Er zijn overeenkomsten met het paard Pegasus, 'drager' van de bliksemschichten van Zeus.
  • De schimmel van Sinterklaas (die ten dele op Odin of Wodan is gebaseerd) is gebaseerd op Sleipnir. Net zoals Sleipnir door de hemel rijdt, rijdt de schimmel van Sinterklaas over de daken.
  • Ook in China zijn vliegende paarden bekend, in Li Jing krabt het paard met zijn hoef op de grond terwijl hij boven de wolken vliegt.
  • Buraq, het paard van Mohammed, verplaatst zijn hoeven met een afstand gelijk aan het gezichtsveld.