Pegasus (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pegasus
Pegasus, 1914

Pegasos (Oudgrieks: Πήγασος) of Pegasus (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Pegasus, het gevleugelde paard, ontstond uit een liefde tussen de gorgo Medusa en de zeegod Poseidon. Hij kwam ter wereld uit Medusa's bloed toen de held Perseus haar doodde.

Rol in de mythologie[bewerken]

Zijn bekendste optreden is wellicht in de mythe van Bellerophon, waarin Bellerophon het dier vangt en temt zodat deze van dienst kan zijn in de strijd tegen de Chimaira en tegen de Amazonen. Bellerophon probeerde op Pegasus naar de Olympus te vliegen, maar de goden doorzagen de hoogmoedige daad van Bellerophon en stuurden een steekvlieg, die Pegasus onder de staart beet. Pegasus steigerde en Bellerophon viel eraf en stierf een gruwelijke dood (hoewel hij volgens sommige bronnen door de godin Athena werd gered).

Pegasus kwam wel op de Olympus aan en werd 'drager' van de bliksemschichten van Zeus.[1]

De hoefslag van Pegasus schiep de bron Hippocrene.

Naam[bewerken]

Pegasus heeft zijn naam gegeven aan één van de sterrenbeelden aan het noordelijk halfrond (Pegasus (sterrenbeeld)). Hij is ook het dichterspaard, het rijdier van de dichters.

In andere media[bewerken]

  • In de Disneyfilm Hercules is Pegasus het rijdier van Hercules. In deze film wordt hij geschapen door Zeus uit een combinatie van wolken als geschenk aan zijn zoon.
  • ASUS is een producent uit Taiwan van onderdelen voor computers en zijn naam is afgeleid van het mythologische paard Pegasus.
  • In de tekenfilm Beyblade heeft Gingka een Bitbeast genaamd Pegasus
  • In de tekenfilm Les Chevaliers du Zodiaque is het de protagonist die een Pegasus pak draagt en behoort tot het sterrenbeeld Pegasus
  • In het Nero (strip) album 'De ring van Petatje' komt Pegasus voor.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]