Slijmstof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een lange zonnedauw waarvan een blad rond een vlieg geplooid is, nadat hij aan de slijmdruppels is blijven plakken.

Slijmstoffen zijn een heterogene groep biopolymeren, die vooral uit polysachariden bestaan. Ze nemen water op en vormen zo een slijmerige gel, die voor de bescherming van weefsels kan dienen. Vleesetende planten zoals zonnedauw scheiden slijm af om insecten te vangen. Dierlijke slijmstoffen bestaan uit glycoproteïnen, plantaardige vooral uit heteropolysachariden.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Planten met een hoog gehalte aan slijmstoffen zoals aloë, lijnzaad, smalle weegbree, IJslands mos, heemst, kaasjeskruid en linde (bloesems), worden gebruikt in verschillende medicinale toepassingen, zoals het beschermen van slijmvliezen van spijsverteringsstelsel en luchtwegen (bv. smalle weegbree en heemst bij keelontsteking), als laxeermiddel (bv. lijnzaad) aangezien de slijmstoffen in de darmen opzwellen en als glijmiddel functioneren, en als verzachtende beschermlaag op wonden.
Aangezien slijmstoffen vaak gevoelig zijn voor warmte, worden aftreksels van planten in koud of lauw water gemaakt, waarbij de plant gedurende uren in het water ligt, dit in tegenstelling tot warme kruidenthee.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]