Smaakversterker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een smaakversterker is een kruid of een andere toevoeging aan voedsel die de natuurlijke smaak van het eten versterkt.

Zout[bewerken]

Als smaakmaker wordt in gebieden waar Nederlands gesproken wordt meestal keukenzout aan gerechten toegevoegd. Langdurig gebruik van te veel zout kan leiden tot ernstige gezondheidsschade. Ter vervanging van zout kunnen alternatieve smaakversterkers worden gebruikt, vaak in de vorm van natuurlijke kruiden.

Mononatriumglutamaat[bewerken]

Andere smaakversterkers zijn stoffen die voorkomen op de lijst van E-nummers, waaronder mononatriumglutamaat (ook bekend als ve-tsin of MSG). Van deze stof wordt aangenomen dat ze de oorzaak kan zijn van maagdarmklachten, soms wel aangeduid als het 'Chinees-restaurantsyndroom'. Er bestaat veel onduidelijkheid over de gevoeligheid voor mononatriumglutamaat. Sommige wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat er geen risico's aan het gebruik van de stof verbonden zijn, terwijl andere zouden aantonen dat dit wel degelijk het geval is.[1][2]

Etikettering[bewerken]

Door de verplichte vermelding op de verpakking van smaakversterkers kan de consument bij aankoop rekening houden met de aanwezigheid hiervan. Het gebruik van smaakversterkers is inmiddels zo ingeburgerd, dat veelal in het reguliere supermarktkanaal geen alternatief meer te koop is. Ook bereid voedsel in horeca of bij de traiteur bevat vaker niet dan wel een overzicht van de gebruikte ingrediënten, waaronder smaakversterkers.

Alternatieven[bewerken]

Alternatieve smaakversterkers zijn onder andere azijn, citroensap, suiker en gemalen sesamzaad, knoflook (in kleine hoeveelheden) en lavas.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1] Review of Alleged Reaction to Monosodium Glutamate and Outcome of a Multicenter Double-Blind Placebo-Controlled Study; overzicht van een onderzoek met o.a. Raif S. Geha waarin de risico's weerlegd worden. (onderzoek gesponsord door de International Glutamate Technical Committee. Dit is een NGO gefinancierd door producenten van glutamaat en de glutamaatverwerkende industrie.)
  2. [2] Website waar gewaarschuwd wordt voor de risico's van smaakversterkers