Smaakversterker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een smaakversterker is een kruid of een andere toevoeging aan voedsel die de natuurlijke smaak van het eten versterkt.

Zout[bewerken]

Als smaakmaker wordt in gebieden waar Nederlands gesproken wordt meestal keukenzout aan gerechten toegevoegd. Langdurig gebruik van te veel zout kan leiden tot ernstige gezondheidsschade. Ter vervanging van zout kunnen alternatieve smaakversterkers worden gebruikt, vaak in de vorm van natuurlijke kruiden.

Mononatriumglutamaat[bewerken]

Andere smaakversterkers zijn stoffen die voorkomen op de lijst van E-nummers, waaronder mononatriumglutamaat (ook bekend als ve-tsin of MSG). Van deze stof wordt aangenomen dat ze de oorzaak kan zijn van maag-darmklachten, soms aangeduid als het 'Chinees-restaurant-syndroom'. Er bestaat geen wetenschappelijke consensus over de gevoeligheid voor mononatriumglutamaat. Veel onderzoek suggereert dat er geen risico aan het gebruik van de stof verbonden is, ander zou aantonen dat dit wel degelijk het geval is.[1]

Etikettering[bewerken]

Door de verplichte vermelding op de verpakking van smaakversterkers kan de consument bij aankoop rekening houden met de aanwezigheid hiervan. Het gebruik van smaakversterkers is inmiddels zo ingeburgerd, dat veelal in het reguliere supermarktkanaal geen alternatief meer te koop is. Ook bereid voedsel in horeca of bij de traiteur bevat vaker niet dan wel een overzicht van de gebruikte ingrediënten, waaronder smaakversterkers.

Alternatieven[bewerken]

Alternatieve smaakversterkers zijn onder andere azijn, citroensap, suiker en gemalen sesamzaad, knoflook (in kleine hoeveelheden) en lavas.