Soelapitta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Soelapitta
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Erythropitta erythrogaster dohertyi 1899.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Pittidae (Pitta's)
Geslacht: Erythropitta
Soort: Erythropitta erythrogaster"
ondersoort
Erythropitta erythrogaster dohertyi
(Rothschild, 1898)
Soelapitta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De soelapitta (Erythropitta erythrogaster dohertyi; vaak nog Pitta dohertyi ) is een vogelsoort uit de familie van pitta's (Pittidae).

Taxonomie[bewerken]

De soelapitta staat op de IOC World Bird List als een ondersoort (Erythropitta erythrogaster dohertyi) van de roodbuikpitta, maar zowel BirdLife International als de IUCN beschouwen deze pitta als een aparte soort: Pitta dohertyi, in het Engels Sula pitta.

Leefwijze[bewerken]

Net als de meeste pitta’s leeft de soelapitta in dichte bossen in tropische gebieden. Hoewel de dieren kunnen vliegen, geven ze er doorgaans de voorkeur aan om op de grond te blijven. Hun voedsel vinden ze op bosbodem en bestaat uit insecten en andere ongewervelde dieren zoals slakken. Deze vogel lijkt sterk op de roodbuikpitta.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soelapitta is een endemisch soort van het eiland Peleng van de Banggai-eilanden en Taliabu en Mangole van de Soela-groep in de Bandazee in Indonesië.

Deze pitta komt daar voor als vrij schaarse vogel in laagland tropisch regenbos tot 200 m boven de zeespiegel en ook in secondair bos.

Status[bewerken]

De vogel heeft sterk te lijden door houtkap en de omzetting van bos in landbouwgronden. Daarom is deze vogel een gevoelige soort van de rode lijst van de IUCN.[1]