Sophia Christina Feith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
09-10-2019

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: vrouw met baan en echtgenoot. Geen zelfstandige E-waarde. Artikel heeft verder een onbruikbare verwijzing naar Delpher en ziet er uit als een kapstok om allerlei namen aan op te hangen.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Jkvr. Sophia Christina Feith (Groningen, 26 maart 1912's-Graveland, 27 mei 1991) was kinderverzorgster van de prinsessen Beatrix en Irene.

Biografie[bewerken]

Feith was een telg uit het geslacht Feith en een dochter van jhr. Henri Feith (1885-1947) en jkvr. Elisabeth Aletta van Kretschmar van Veen (1887-1944), telg uit het geslacht Van Kretschmar. Zij behaalde haar diploma kraamverpleegkundige te Den Haag bij de Emmakliniek. Toen Beatrix der Nederlanden twee maanden oud was werd Feith haar kinderverzorgster, op aanbeveling van haar ziekenhuisdirecteur, tevens medisch adviseur van prinses Juliana. Bij haar doop was zij aanwezig. Verzorgster werd zij ook van haar zus Irene nadat die was geboren. Dat betekende dat zij ook met het prinselijk gezin meeging op vakanties. Toen het prinselijk gezin in de Tweede Wereldoorlog naar Ottawa vertrok, ging zij met hen mee. Gedurende de oorlog verbleef zij daar en keerde ook met het gezin na de bevrijding terug. In september 1946 werd haar aanstaande huwelijk bekend met jhr. ir. Joan Röell (1906-2000), met wie zij op 29 oktober van dat jaar trouwde. Het betekende dat zij per 1 oktober haar dienst bij het prinselijk gezin zou verlaten. De drie prinsesjes waren bruidsmeisjes bij dit huwelijk. Röell was een broer van hofdame jkvr. Catharina Elisabeth Boudewina Röell (1911-1995), jhr. ir. Willem Gerard Röell (1905-1942), onder andere secretaris en adjudant van prins Bernhard, en van jhr. mr. Eric Willem Röell (1908-2002), kamerheer en particulier thesaurier van koningin Juliana. Röell was lid van de familie Röell en een zoon van jhr. mr. dr. Willem Frederik Röell (1870-1942), bankier en kamerheer, en Catharina Elizabeth Boudewina barones Sloet van Oldruitenborgh (1871-1941), hofdame van koningin Wilhelmina en lid van de familie Sloet. Het echtpaar kreeg samen vier kinderen en bewoonde huis Sperwershof.

Mevrouw S.C. Röell-Feith overleed in 1991 op 79-jarige leeftijd. Haar man overleefde haar negen jaar.