Sophie Derkzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sophie Derkzen (1984)[1] is een Nederlands journaliste en radio- en televisiepresentator, in het bijzonder betreffende onderwerpen over de internationale politiek en cultuur.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Derkzen behaalde haar mastergraad Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Tegelijkertijd studeerde ze daar cum laude af in de Geschiedenis van Politiek. Eerder studeerde ze twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Derkzen is sinds maart 2020 vaste presentator op NPO Radio 1 van het VPRO-radio-programma Bureau Buitenland.[1] Sinds januari 2022 presenteert zij dit programma beurtelings samen met omroepjournalist Tim de Wit. Eind 2021 maakte ze voor genoemde radiozender de 4-delige podcast "Generatie Merkel" over de 16-jarige politieke nalatenschap van de eerste vrouwelijke Duitse bondskanselier. [2].

Eind 2021 nam zij het eerste van de jaarlijkse serie Marathoninterviews op Radio 1 met met historicus en hoogleraar Europese aangelegenheden Mathieu Segers voor haar rekening. Eerder, in 2020 nam zij dergelijke 3-urige vraaggesprekken af met resp. politicus Boris Dittrich en onderzoeksjournalist en schrijfster Linda Polman.

Derkzen is in het bijzonder ingevoerd in het reilen en zeilen van de Duitse Bondsrepubliek. Zo schreef zij o.a. daarover vanaf 2009 voor Vrij Nederland en vanaf 2018 voor De Correspondent. Ook werkte zij in 2013 als gastredacteur voor het Duitse opinieweekblad Die Zeit in Hamburg en als freelance correspondent vanuit Berlijn. Van 2015 tot 2017 maakte zij een tijdelijke uitstap vanuit de journalistiek naar de diplomatie en was zij als beleidsmedewerker werkzaam op de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade.

Naast haar omroep- en schrijvend journalistiek werk, treedt zij ook op als debatleider en podium-interviewer. Internationale politiek en cultuur hebben daarbij haar bijzondere belangstelling.