Sophie Scholl - die letzten Tage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sophie Scholl - Die Letzten Tage
Alternatieve titel(s) Sophie Scholl: The Final Days / Sophie Scholl
Regie Marc Rothemund
Producent Fred Breinersdorfer
Sven Burgemeister
Christoph Müller
Marc Rothemund
Scenario Fred Breinersdorfer
Gebaseerd op verhoortransscripties van de Gestapo en Die Weiße Rose van Inge Scholl (inspiratie)
Hoofdrollen Julia Jentsch
Fabian Hinrichs
Alexander Held
Muziek Reinhold Heil
Johnny Klimek
Montage Hans Funck
Cinematografie Martin Langer
Distributie X Verleih AG
Première 2005
Genre Drama
Biografie
Oorlog
Speelduur 116 minuten
Taal Duits
Land Duitsland
Gewonnen prijzen 22
Overige nominaties 13
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sophie Scholl - Die Letzten Tage (Duits voor: Sophie Scholl - De laatste dagen) is een Duitse film uit 2005. Hij is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film gaat over Sophie Scholl, die als lid van Die Weisse Rose in het verzet tegen de nazi's zat en die samen met haar broer verboden pamfletten uitdeelde aan de universiteit van München. Daarvoor werd ze opgepakt en dagenlang verhoord. Voor vele dialogen in de film zijn de letterlijke verslagen van de verhoren gebruikt. In Duitsland ontving de film vele positieve recensies. Sophie Scholl wordt gespeeld door Julia Jentsch die ook enkele prijzen voor haar rol in deze film heeft gewonnen.

Het verhaal is gebaseerd op het boek De Witte Roos van Inge Scholl (de zus van Hans en Sophie). Het gaat over de gelijknamige verzetsbeweging waar Hans en Sophie deel van uitmaakten. Ze verspreidden pamfletten tegen Hitler en riepen hierin ook op om ze te vermenigvuldigen en verder te verspreiden. Hoewel het Duitse verzet zeer beperkt is gebleven, groeide deze studentenbeweging en werden er steeds meer pamfletten gelezen. Het vervoeren en verspreiden ervan was zeer gevaarlijk werk (er werden vaak controles uitgevoerd in treinen), maar de studenten lieten zich motiveren door de gedachte dat ze misschien toch zouden omkomen aan het front. Wie betrapt werd, werd ter dood veroordeeld.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

München, 1943. Terwijl Hitler een vernietigende oorlog voert in Europa, heeft een groep jonge Duitse studenten zich verzameld in de verzetsgroep Die Weisse Rose. Sophie Scholl (Julia Jentsch, The Edukators) maakt als enige vrouw deel uit van de groep. Op 18 februari 1943 worden Sophie en haar broer Hans (Fabian Hinrichs) gearresteerd nadat ze betrapt zijn op het verspreiden van folders op de universiteit. De daaropvolgende dagen wordt Sophie verhoord door de Gestapo officier Robert Mohr (Alexander Held). Als hij haar een uitweg biedt om aan de dood te ontsnappen, weigert zij dit.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]