Naar inhoud springen

Sopwith Triplane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sopwith Triplane
Sopwith Triplane
Algemeen
Rol Jachtvliegtuig
Bemanning 1
Status
Gebruik Verenigd Koninkrijk (1916)
Afmetingen
Lengte 5,73 m
Hoogte 3,2 m
Spanwijdte 8,09 m
Vleugeloppervlak 21,46 m²
Gewicht
Leeggewicht 450 kg
Startgewicht 642 kg
Max. gewicht 660 kg
Krachtbron
Motor(en) 1x Clerget 9B Rotatiemotor
Vermogen 97 kW
Prestaties
Topsnelheid 187 km/h
Klimsnelheid 5,2 m/s
Actieradius 450 km
Dienstplafond 6250 m
Bewapening
Boordgeschut 1× Vickers mitrailleur
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Tekening Sopwith Triplane

De Sopwith Driedekker was een Brits eenpersoons jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog, geproduceerd door de Sopwith Aviation Company. Zijn bijnamen waren de Tripe of de Tripehound.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp kwam, net als de Sopwith Pup, de Sopwith Snipe en de Sopwith Camel, van Herbert Smith en had een vergelijkbare romp met die van de Pup. Ook de staart, roer en hoogteroer kwamen overeen met die van de Pup. Aanvankelijk werd hij uitgerust met een 82 kW Clerget 9z 9-cilinder rotatiemotor, maar al snel werd een 97 kW Clerget 9B gebruikt.

In dienst[bewerken | brontekst bewerken]

Het toestel werd in gebruik genomen in november 1916 door de Royal Naval Air Service en de Franse Marine en er zijn er in totaal 152 gebouwd. De toestellen waren wendbaarder en konden sneller klimmen dan vroegere dubbeldekkers, maar waren tijdens duikvluchten langzamer dan Duitse vliegtuigen uit die tijd. Het toestel was erg comfortabel en gemakkelijk te vliegen met een effectieve en uitgebalanceerde besturing. In tegenstelling tot de latere Sopwith Camel kon het toestel zo getrimd worden dat het zonder handen kon worden gevlogen. De bewapening bestond meestal uit een enkele, gesynchroniseerde Vickers mitrailleur, er werden echter ook zes toestellen uitgerust met dubbele mitrailleurs.

De Tripe werd onder meer gevlogen door de aas Raymond Collishaw. Hij behaalde 33 overwinningen in deze driedekker, meer dan enige andere piloot in dit toestel.

Na minder dan een jaar werden de driedekkers uit dienst gehaald en vervangen door Sopwith Camels. De Duitsers waren zo onder de indruk van dit toestel dat een bemachtigd exemplaar de inspiratie vormde voor de latere Fokker Dr.1.

Landen in dienst[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) The Aviation History On-Line Museum Sopwith Triplane

Naslagwerken[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Bruce, J. M. Aircraft Profile No. 73: The Sopwith Triplane. Profile Publications Ltd, 1965
  • (en) Franks, Norman Sopwith Triplane Aces of World War I (Aircraft of the Aces No. 62). Oxford: Osprey Publishing, 2004 ISBN 1-84176-728-X
Zie de categorie Sopwith Triplane van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.