SpVgg Ratibor 03

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SpVgg Ratibor 03
SpVgg Ratibor 03
Naam Sportvereinigung Ratibor 1903 e.V.
Opgericht 1903
Opgeheven 1945
Stadion 03-Stadion am Birkenwald
Capaciteit 10.000
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

SpVgg Ratibor 03 was een Duitse voetbalclub uit Ratibor, dat tegenwoordig het Poolse Racibórz is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd in 1903 opgericht als Ratibor FC 03 en het was de eerste voetbalclub van Opper-Silezië. Clubkleuren waren rood-wit. In 1906 speelde de club al vriendschappelijke wedstrijden tegen naburige clubs SC Diana Kattowitz en Preußen Kattowitz. Na de vorming van de Zuidoost-Duitse voetbalbond ging de club in de competitie van Opper-Silezië spelen en was niet opgewassen tegen de clubs uit Kattowitz, die elk jaar de titel binnen rijfden.

Na de Eerste Wereldoorlog werden de clubkleuren gewijzigd in wit-geel. De club moest enkele keren van stadion veranderen en nam in 1926 zijn intrek in het stadion am Birkenwald. De clubnaam was inmiddels gewijzigd naar SpVgg Ratibor 03. Bij de invoering van de Gauliga als hoogste klasse in 1933 kwalificeerde de club zich en werd in het eerste seizoen zesde op tien clubs. In 1934/35 werd de club vierde. Hierna ging het bergaf tot een degradatie volgde in 1936/37. SpVgg kon de afwezigheid bij de elite tot één seizoen beperken. Met een zesde plaats werd het behoud verzekerd, maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trok de club zich uit de Gauliga terug wegens gebrek aan spelers. Plaatselijke rivaal Preußen Ratibor bood aan om tijdens de oorlog te fusioneren om toch nog een team op te kunnen stellen, maar op dit voorstel ging de club niet in.

Na het einde van de oorlog werd Ratibor een Poolse stad. De Duitsers werden verdreven en alle Duitse voetbalclubs werden ontbonden. De oudste club uit Opper-Silezië was geschiedenis.