Naar inhoud springen

Psallus assimilis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bj.schoenmakers (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2020 om 00:58. (→‎Uiterlijk)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Psallus assimilis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Psallus
Fieber, 1858
Soort
Psallus assimilis
Stichel, 1956
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Psallus assimilis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De spaanse-aakdonswants (Psallus assimilis) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Wolfgang Stichel in 1956.

Uiterlijk

De donker bruinrode tot oranjebruine wants is, als volwassen dier, altijd macropteer (langvleugelig) en kan 3.5 tot 4 mm lang worden. De wants heeft meestal een donker kleur, de mannetjes zijn oranjebruin langwerpig ovaal, de vrouwtjes zijn ovaal en oranjerood. Het lichaam is bedekt met lichte haartjes. Het uiteinde van het hoornachtige gedeelte van de voorvleugels, de cuneus, is roodoranje. Van de pootjes hebben de dijen een geel uiteinde (bij de vrouwtjes oranjegeel) en geelwitte schenen. De antennes zijn geel, soms bruin. Het begin van het eerste segment is altijd bruin. De spaanse-aakdonswants lijkt zeer veel op de variabele eikendonswants (Psallus variabilis). De vrouwtjes zijn niet van elkaar te onderscheiden. De mannetjes zijn alleen met zekerheid van elkaar te onderscheiden op basis van genitaalpreparaten.

Leefwijze

Er is één enkele generatie in het jaar. De soort legt eitjes aan het eind van het seizoen die na de winter uitkomen, De wantsen zijn in mei volwassen en kunnen dan tot in juli aangetroffen worden lang bosranden en in parken en tuinen op spaanse aak (Acer campestre).

Leefgebied

In Nederland is de soort voor het eerst gevonden in 1985 en is nu nog steeds zeldzaam. De verspreiding is Palearctisch en de soort komt voornamelijk voor in Europa.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: