Speaker van het Britse Lagerhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Bercow, de huidige Speaker.

De Speaker van het Lagerhuis (Engels: Speaker of the House of Commons) is de voorzitter van het Britse Lagerhuis, en wordt van oudsher gezien als de eerste burger van het land.

De voorzitter zit de plenaire debatten voor en bepaalt wie er mag spreken. Hij is ook verantwoordelijk voor ordehandhaving in het parlement en kan leden straffen die zich niet aan de regels houden. De Speaker blijft partijloos en verbreekt zijn banden met politieke partijen als hij aan zijn functie begint. Hij neemt ook slechts deel aan stemmingen als de stemmen staken. Als hij zich bij de volgende Lagerhuisverkiezingen opnieuw verkiesbaar stelt doet hij dit evenmin onder de naam van een partij, maar als 'The Speaker seeking re-election'.[1]

De vorige voorzitter was Michael Martin, die op 21 juni 2009 is afgetreden vanwege het declaratieschandaal (hij is de eerste speaker die ontslag heeft genomen sinds John Trevor in 1695). De huidige voorzitter, John Bercow, is op 22 juni 2009 gekozen.

Bronnen, noten en/of referenties[bewerken]

  1. L. Prakke & R. de Lange, Prakke/Kortmann: Staatsrecht van Landen van de Europese Unie, Deventer: Kluwer 2013, p. 351.