Naar inhoud springen

De stamhouder. Een familiekroniek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Label: Link naar doorverwijspagina
Regel 2: Regel 2:
| naam = De Stamhouder. Een familiekroniek
| naam = De Stamhouder. Een familiekroniek
| auteur = [[Alexander Munninghoff]]
| auteur = [[Alexander Munninghoff]]
| kaftontwerp =Foto uit archief van de familie<ref> Met daarop de rokende opa en Alexander in een matrozenpakje. In 1937 werd bij opa keelkanker geconstateerd, die hij direct in verband bracht met zijn rookverslaving.</ref>
| kaftontwerp = Foto uit archief van de familie<ref>Met daarop de rokende opa en Alexander in een matrozenpakje. In 1937 werd bij opa keelkanker geconstateerd, die hij direct in verband bracht met zijn rookverslaving.</ref>
| land = [[Nederland]]
| land = [[Nederland]]
| taal = [[Nederlands]]
| taal = [[Nederlands]]
Regel 8: Regel 8:
| onderwerp = [[Familie (verwanten)|familie]]
| onderwerp = [[Familie (verwanten)|familie]]
| genre = familiekroniek
| genre = familiekroniek
| uitgever = Prometheus
| uitgever = [[Uitgeverij Prometheus|Prometheus]]
| uitgiftedatum = [[2014]]
| uitgiftedatum = [[2014]]
| medium = Print en e-book
| medium = Print en e-book
| pagina’s = 330
| pagina’s = 330
| oplage = 2023 30e druk
| oplage = 2023: 30e druk
| isbn = 978 90 446 5233 8
| isbn = 978 90 446 5233 8
| issn =
| voorafgegaan =
| voorafgegaan =
| vervolg =
| vervolg =
}}
}}


''''' De stamhouder. Een familiekroniek ''''' is een journalistiek verslag door [[Alexander Münninghoff]] uit 2014. Het verhaal is toegespitst op zijn opa(De Oude Heer), zijn vader Frans en de overige familieleden. Maar bovendien vertelt hij zijn eigen verhaal mede op grond van gevonden stukken in het familiearchief als de stamhouder. Het boek bevat 3 delen en 44 hoofdstukken.
''''' De stamhouder. Een familiekroniek ''''' is een journalistiek verslag door [[Alexander Münninghoff]] uit 2014. Het verhaal is toegespitst op zijn opa (De Oude Heer), zijn vader Frans en de overige familieleden. Maar bovendien vertelt hij zijn eigen verhaal mede op grond van gevonden stukken in het familiearchief als de [[stamhouder]]. Het boek bevat 3 delen en 44 hoofdstukken.


==Samenvatting==
== Samenvatting ==
Stamvader Joan(nes) Münninghof, geboren 16 augustus 1887 te Laren, maakt tijdens de Eerste Wereldoorlog fortuin met kustvaart in de Oostzee. <ref>[https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kemme/I5972.php stamboom]</ref> Na de oorlog vestigt hij zich te [[Riga]] en wordt tot zijn vertrek in 1939 een echte oligarch. Hij trouwt met een Russische gravin. Door het [[Molotov-Ribbentroppact]] ziet hij zich gedwongen heel veel armer maar nog steeds vermogend naar Nederland terug te keren. Hij sterft op 23 januari 1954 te Voorburg, 17 jaar nadat bij hem al keelkanker was geconstateerd.
Stamvader Joan(nes) Münninghof, geboren 16 augustus 1887 te [[Laren]], maakt tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] fortuin met [[kustvaart]] in de [[Oostzee]].<ref>[https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kemme/I5972.php stamboom]</ref> Na de oorlog vestigt hij zich te [[Riga]] en wordt tot zijn vertrek in 1939 een echte oligarch. Hij trouwt met een Russische gravin. Door het [[Molotov-Ribbentroppact]] ziet hij zich gedwongen heel veel armer maar nog steeds vermogend naar Nederland terug te keren. Hij sterft op 23 januari 1954 te Voorburg, 17 jaar nadat bij hem al keelkanker was geconstateerd.


De eerstgeboren zoon Frans/Franz, geboren 19 juli 1920 te Riga. wordt als 12jarige jongen in 1932 vanuit Letland naar het katholieke deel van Nederland gestuurd. <ref>[https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kuster/I11234.php stamboom]</ref> Hij minacht het geboorteland van zijn vader en voelt zich een Duitse Let. Bovendien heeft hij een Russische moeder en vrouw die de [[Sovjets]] haten . Hij sluit zich vrijwillig aan bij de [[Waffen-SS]] om Letland te bevrijden. Als tolk werkt hij zich aan het front op tot een slimme sergeant, die ettelijke keren aan de dood ontsnapt. Na de oorlog tot zijn dood is hij onvoorspelbaar en onberekenbaar door de opgelopen [[PTSS]]. Hij sterft op 9 januari 1990 te Bladel.
De eerstgeboren zoon Frans/Franz, geboren 19 juli 1920 te [[Riga]], wordt als twaalfjarige jongen in 1932 vanuit [[Letland]] naar het katholieke deel van Nederland gestuurd.<ref>[https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kuster/I11234.php stamboom]</ref> Hij minacht het geboorteland van zijn vader en voelt zich een Duitse Let. Bovendien heeft hij een Russische moeder en vrouw die de [[Sovjets]] haten. Hij sluit zich vrijwillig aan bij de [[Waffen-SS]] om Letland te bevrijden. Als tolk werkt hij zich aan het front op tot een slimme sergeant, die ettelijke keren aan de dood ontsnapt. Na de oorlog tot zijn dood is hij onvoorspelbaar en onberekenbaar door de opgelopen [[PTSS]]. Hij sterft op 9 januari 1990 te [[Bladel]].


De Stamhouder, is tevens de titel van zijn boek. Het betreft de enige zoon van Frans, Alexander geboren op 13 april 1944 in het half verwoeste ziekenhuis van [[Poznań (stad)|Poznan]]. Hij groeit op in Voorburg en later Den Haag, bij zijn grootouders, moeder ook nog in [[Palenberg]] 2 maanden, grootouders en tijdelijk bij zijn vader, voordat laatstgenoemde naar [[Netersel]] vertrekt. Hij trekt dan bij zijn oma in op de Catsheuvel.<ref>[https://dhzhw.wordpress.com/2013/10/07/catsheuvel/ Woonhotel Catsheuvel]</ref> Na een aantal jaren studeren te Leiden en een vrijwillig dienstverband bij het leger, wordt hij journalist en later correspondent te Moskou. Na zijn pensionering deelt hij met de lezers zijn ten boek gestelde familiekroniek in 2014. Met zijn vrouw Ellen maakt hij een nieuwe stamhouder Michiel/Michael. Hij stierf op 28 april 2020 te Den Haag.
'De Stamhouder' is tevens de titel van zijn boek. Het betreft de enige zoon van Frans: Alexander, geboren op 13 april 1944 in het half verwoeste ziekenhuis van [[Poznań (stad)|Poznan]]. Hij groeit op in Voorburg en later Den Haag, bij zijn grootouders, moeder ook nog in [[Palenberg]] 2 maanden, grootouders en tijdelijk bij zijn vader, voordat laatstgenoemde naar [[Netersel]] vertrekt. Hij trekt dan bij zijn oma in op de [[Catsheuvel]].<ref>[https://dhzhw.wordpress.com/2013/10/07/catsheuvel/ Woonhotel Catsheuvel]</ref> Na een aantal jaren studeren te Leiden en een vrijwillig dienstverband bij het leger, wordt hij journalist en later correspondent te Moskou. Na zijn pensionering deelt hij met de lezers zijn ten boek gestelde familiekroniek in 2014. Met zijn vrouw Ellen maakt hij een nieuwe stamhouder Michiel/Michael. Hij stierf op 28 april 2020 te Den Haag.


==Libris Geschiedenis PrijsL ==
== Libris Geschiedenis Prijs ==
Het werk ontving in 2015 de [[Libris Geschiedenis Prijs]].<ref>[http://www.dutchheights.nl/winnaars/libris-geschiedenis-prijs-2015-alexander-munninghoff Libris Geschiedenis Prijs 2015]</ref>
Het werk ontving in 2015 de [[Libris Geschiedenis Prijs]].<ref>[http://www.dutchheights.nl/winnaars/libris-geschiedenis-prijs-2015-alexander-munninghoff Libris Geschiedenis Prijs 2015]</ref>



{{appendix}}
{{appendix}}

Versie van 5 mei 2023 20:23

De Stamhouder. Een familiekroniek
Auteur(s) Alexander Munninghoff
Kaftontwerper Foto uit archief van de familie[1]
Land Nederland
Taal Nederlands
Onderwerp familie
Genre familiekroniek
Uitgever Prometheus
Uitgegeven 2014
Medium Print en e-book
Oorspronkelijke oplage 2023: 30e druk
ISBN 978 90 446 5233 8
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De stamhouder. Een familiekroniek is een journalistiek verslag door Alexander Münninghoff uit 2014. Het verhaal is toegespitst op zijn opa (De Oude Heer), zijn vader Frans en de overige familieleden. Maar bovendien vertelt hij zijn eigen verhaal mede op grond van gevonden stukken in het familiearchief als de stamhouder. Het boek bevat 3 delen en 44 hoofdstukken.

Samenvatting

Stamvader Joan(nes) Münninghof, geboren 16 augustus 1887 te Laren, maakt tijdens de Eerste Wereldoorlog fortuin met kustvaart in de Oostzee.[2] Na de oorlog vestigt hij zich te Riga en wordt tot zijn vertrek in 1939 een echte oligarch. Hij trouwt met een Russische gravin. Door het Molotov-Ribbentroppact ziet hij zich gedwongen heel veel armer maar nog steeds vermogend naar Nederland terug te keren. Hij sterft op 23 januari 1954 te Voorburg, 17 jaar nadat bij hem al keelkanker was geconstateerd.

De eerstgeboren zoon Frans/Franz, geboren 19 juli 1920 te Riga, wordt als twaalfjarige jongen in 1932 vanuit Letland naar het katholieke deel van Nederland gestuurd.[3] Hij minacht het geboorteland van zijn vader en voelt zich een Duitse Let. Bovendien heeft hij een Russische moeder en vrouw die de Sovjets haten. Hij sluit zich vrijwillig aan bij de Waffen-SS om Letland te bevrijden. Als tolk werkt hij zich aan het front op tot een slimme sergeant, die ettelijke keren aan de dood ontsnapt. Na de oorlog tot zijn dood is hij onvoorspelbaar en onberekenbaar door de opgelopen PTSS. Hij sterft op 9 januari 1990 te Bladel.

'De Stamhouder' is tevens de titel van zijn boek. Het betreft de enige zoon van Frans: Alexander, geboren op 13 april 1944 in het half verwoeste ziekenhuis van Poznan. Hij groeit op in Voorburg en later Den Haag, bij zijn grootouders, moeder ook nog in Palenberg 2 maanden, grootouders en tijdelijk bij zijn vader, voordat laatstgenoemde naar Netersel vertrekt. Hij trekt dan bij zijn oma in op de Catsheuvel.[4] Na een aantal jaren studeren te Leiden en een vrijwillig dienstverband bij het leger, wordt hij journalist en later correspondent te Moskou. Na zijn pensionering deelt hij met de lezers zijn ten boek gestelde familiekroniek in 2014. Met zijn vrouw Ellen maakt hij een nieuwe stamhouder Michiel/Michael. Hij stierf op 28 april 2020 te Den Haag.

Libris Geschiedenis Prijs

Het werk ontving in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs.[5]