Naar inhoud springen

Genootschap: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Enkel voorbeelden met een eigen wikipagina. Zo is het promotie. Versie 67229923 van 77.250.32.124 (overleg) ongedaan gemaakt.
Labels: Ongedaan maken Ongedaan gemaakt Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Geavanceerde mobiele bewerking
Regel 14: Regel 14:
==Voorbeelden==
==Voorbeelden==
* [[Bataafs Genootschap voor Proefondervindelijke Wijsbegeerte]]
* [[Bataafs Genootschap voor Proefondervindelijke Wijsbegeerte]]
* [https://nsnijmegen.nl/vereniging/ Coniunctis Viribus]
* [[Genootschap Kunstliefde]]
* [[Genootschap Kunstliefde]]
* [[Genootschap Onze Taal]]
* [[Genootschap Onze Taal]]

Versie van 20 mrt 2024 13:51

Een genootschap is een vereniging wier leden genoten genoemd worden. Elk lid verbindt vrijwillig zijn lot met dat van andere deel- of lotgenoten aan het wel en wee van de vereniging. Een synoniem is gezelschap. Opdat er sprake zou zijn van een genootschap dient een aantal vormelijke kenmerken aanwezig te zijn:

  • Omvang en samenstelling: Het aantal leden van een genootschap is beperkt. Een genootschap kan omvangrijk zijn, maar is nooit een massavereniging. Hieruit vloeit zijn enigszins besloten karakter voort. Men wordt niet automatisch lid op eigen aanvraag.
  • Doelstelling: Het doel van een genootschap wordt door de leden zelf altijd met een zekere mate van ernst nagestreefd, onafhankelijk van de vraag of dit doel groot maatschappelijk belang heeft, of niet. Hieruit vloeit ook zijn plechtig karakter en belang voor decorum voort.

Soorten

Voorbeelden