Gregg Toland: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
23 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
Robot-geholpen doorverwijzing: William Fox - Link(s) veranderd naar William Fox (producer)
k (Robot-geholpen doorverwijzing: William Fox - Link(s) veranderd naar William Fox (producer))
'''Gregg Toland''' ([[Charleston (Illinois)|Charleston]], [[Illinois (staat)|Illinois]], [[29 mei]] [[1904]] - [[Hollywood]], [[Californië]], [[26 september]] [[1948]]) was een [[Verenigde Staten|Amerikaans]] [[cameraman]]. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste cameramannen aller tijden, mede door zijn innovatieve gebruik van filmtechnieken en belichting, waaronder [[deep-focus]] fotografie en ''[[high-key]]'' belichting.
 
Hij begon op vijftienjarige leeftijd te werken als [[loopjongen]] voor [[William Fox (producer)|William Fox]]. Het jaar daarop ging hij aan de slag als assistent-cameraman. Met de komst van de [[geluidsfilm]] in [[1927]] maakte hij zijn naam, onder andere door het bouwen van een behuizing om de camera die voorkwam dat het storende geluid van de camera bij de geluidsapparatuur kwam. In [[1929]] kreeg hij zijn diploma als belichtingscameraman. Op 27-jarige leeftijd was hij de jongste zelfstandig werkende cameraman in [[Hollywood]]. Hij ging aan het werk bij verscheidene studio's, maar werkte voornamelijk voor de onafhankelijke producent [[Samuel Goldwyn]], die hem veel vrijheid gaf om te experimenten met belichting. De door hem ontwikkelde ''high-key'' belichting gold jarenlang als Hollywoodstandaard. Hij kreeg een [[Academy Award]] voor de [[cinematografie]] van ''[[Wuthering Heights]]'' uit [[1939]].
 
Zijn belangrijkste werk is waarschijnlijk ''[[Citizen Kane]]'' van [[Orson Welles]] uit [[1941]], over het algemeen beschouwd als een van de beste films aller tijden. Van Welles kreeg hij volledige vrijheid om te experimenteren. Voor deze film ontwikkelde hij een nieuwe filmtechniek, de [[deep-focus]] fotografie, waardoor objecten in de achtergrond net zo helder in beeld worden gebracht als objecten in de voorgrond. Ook paste hij voor de film de [[Mitchell BNC]] camera aan, waardoor deze een grotere bewegingsvrijheid kreeg. In de [[eindcredits]] van de film deelde hij het shot met de regisseur, Welles, wat een zeer grote, zelden vertoonde eer is voor een cameraman. De deep-focus zou hij later in meer films toepassen, waaronder [[William Wyler]]s ''The Best Years of Our Lives''. Gedurende de [[Tweede Wereldoorlog]] was hij luitenant bij de filmafdeling van de [[marine]]. Hier nam hij samen met luitenant [[John Ford]] de [[documentaire]] ''December 7th'' op.
85.192

bewerkingen

Navigatiemenu