Willem II (sigaar): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Willem II''' is een [[Nederland|Nederlands]] [[sigaar|sigarenmerk]], tegenwoordig hoofdzakelijk toegespitst op de productie van kleinere sigaren (''sigarro's''). Ook was het een grote sigarenfabriek in [[Valkenswaard (plaats)|Valkenswaard]] die tegenwoordig eigendom is van [[Swedish Match]]. Alleen het hoofdkantoor van Swedisch Match Cigars staat nog in Valkenswaard, het productiebedrijf bevindt zich te [[Houthalen]].
'''Willem II''' is een [[Nederland|Nederlands]] [[sigaar|sigarenmerk]], tegenwoordig vooral van kleinere sigaren (''sigarro's''). Ooit was het een grote sigarenfabriek in [[Valkenswaard (plaats)|Valkenswaard]] die tegenwoordig eigendom is van [[Swedish Match]]. Alleen het hoofdkantoor van Swedisch Match Cigars staat nog in Valkenswaard, het productiebedrijf bevindt zich te [[Houthalen]].


==De fabriek==
De Willem II sigarenfabrieken zijn opgericht in [[1916]] door Harry Kersten.
De Willem II sigarenfabrieken zijn opgericht in [[1916]] door Harry Kersten. Deze stamde uit een geslacht van tabaksverwerkers uit het Land van Maas en Waal. Hij begon aan de Schoolstraat en niet veel later aan de Eindhovenseweg met 8 werknemers. In [[1920]] werd een nieuwe fabriek aan de Schoolstraat betrokken. In [[1919]] werd al naar Duitsland geëxporteerd maar later werden de sigaren naar zeventig landen uitgevoerd. In [[1929]] ontstond een nevenvestiging in [['s-Hertogenbosch]] en wat later ook nog een in [[Reusel]]. In [[1934]] werkten er meer dan 1000 mensen.


Na [[1950]] werden er in naburige gemeenten nog meer vestigingen opgericht, doch het bedrijf werd gemechaniseerd en de werkgelegenheid nam af. Uiteindelijk werd het overgenomen door Swedish Match Cigars, die de productie naar [[Houthalen]] verplaatste en het hoofdkantoor van de Eindhovenseweg verhuisde naar een bedrijventerrein, buiten de kom van Valkenswaard.
Willem II produceert machinaal gemaakte sigaartjes, die in felrode doosjes en kistjes verkocht worden. Er bestaat een iets grotere Willem II, die desalniettemin nog steeds onder de [[panatela|panatela's]] (lange slanke sigaren) ressorteert. De sigarro's hebben een felrood bandje en zijn donker van kleur.

==Het merk==
Het merk ''Willem II'' is vernoemd naar [[Willem II van Oranje-Nassau|Stadhouder Willem II]]. Ooit een zelfstandige fabriek is het nu een der merken van Swedish Match Cigars.

Onder de naam Willem II worden tegenwoordig in Houthalen machinaal gemaakte sigaartjes geproduceerd, die in felrode doosjes en kistjes verkocht worden. Er bestaat een iets grotere Willem II, die desalniettemin nog steeds onder de [[panatela|panatela's]] (lange slanke sigaren) ressorteert. De sigarro's hebben een felrood bandje en zijn donker van kleur.


De Willem II-sigaar behoort tot het droge type, en smaakt, gezien het formaat, relatief neutraal.
De Willem II-sigaar behoort tot het droge type, en smaakt, gezien het formaat, relatief neutraal.
Regel 10: Regel 16:
* [[Sigaar]]
* [[Sigaar]]
* [[Sigarenbandje]]
* [[Sigarenbandje]]
* [[Hofnar (bedrijf)]]
* [[Sigarenindustrie (Valkenswaard)]]


[[Categorie:Tabaksmerk]]
[[Categorie:Tabaksmerk]]
[[Categorie: Valkenswaard]]
[[Categorie: Houthalen]]
[[Categorie: Nederlands bedrijf]]

Versie van 26 dec 2007 13:55

Willem II is een Nederlands sigarenmerk, tegenwoordig vooral van kleinere sigaren (sigarro's). Ooit was het een grote sigarenfabriek in Valkenswaard die tegenwoordig eigendom is van Swedish Match. Alleen het hoofdkantoor van Swedisch Match Cigars staat nog in Valkenswaard, het productiebedrijf bevindt zich te Houthalen.

De fabriek

De Willem II sigarenfabrieken zijn opgericht in 1916 door Harry Kersten. Deze stamde uit een geslacht van tabaksverwerkers uit het Land van Maas en Waal. Hij begon aan de Schoolstraat en niet veel later aan de Eindhovenseweg met 8 werknemers. In 1920 werd een nieuwe fabriek aan de Schoolstraat betrokken. In 1919 werd al naar Duitsland geëxporteerd maar later werden de sigaren naar zeventig landen uitgevoerd. In 1929 ontstond een nevenvestiging in 's-Hertogenbosch en wat later ook nog een in Reusel. In 1934 werkten er meer dan 1000 mensen.

Na 1950 werden er in naburige gemeenten nog meer vestigingen opgericht, doch het bedrijf werd gemechaniseerd en de werkgelegenheid nam af. Uiteindelijk werd het overgenomen door Swedish Match Cigars, die de productie naar Houthalen verplaatste en het hoofdkantoor van de Eindhovenseweg verhuisde naar een bedrijventerrein, buiten de kom van Valkenswaard.

Het merk

Het merk Willem II is vernoemd naar Stadhouder Willem II. Ooit een zelfstandige fabriek is het nu een der merken van Swedish Match Cigars.

Onder de naam Willem II worden tegenwoordig in Houthalen machinaal gemaakte sigaartjes geproduceerd, die in felrode doosjes en kistjes verkocht worden. Er bestaat een iets grotere Willem II, die desalniettemin nog steeds onder de panatela's (lange slanke sigaren) ressorteert. De sigarro's hebben een felrood bandje en zijn donker van kleur.

De Willem II-sigaar behoort tot het droge type, en smaakt, gezien het formaat, relatief neutraal.

Zie ook