Rootscompressor: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.276 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(links (als je kopieert, kopieer de links dan mee ;-) ))
Geen bewerkingssamenvatting
[[Image:Rotary piston pump.svg|thumb|right|Een Roots compressor<br>Diagram:<br>1 lob 1<br>2. pomp huis<br>3. lob 2<br>a. inlaat<br>b. pompkamer<br>c. uitlaat]]
[[Image:2006_Saturn_Ion_Red_Line_engine.jpg|right|thumb|Een Roots-type [[supercharger]] in een auto ]]
Een '''Roots type [[supercharger]]''' of '''Roots blower''' is een positieve verdringingspomp voor gassen. Deze compressor vindt vooral zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een [[turbolader|turbocompressor]].
 
Een '''Roots type [[supercharger]]compressor''' of '''Roots blower''' is een positieve verdringingspomp voor gassen. Deze compressor vindt vooral zijn toepassing in auto'sde industrie en vrachtwagensautomobiel inwanneer alternatiefeen vanlage eenoverdruk [[turbolader|turbocompressor]](ca. 1 bar overdruk) nodig is.
Een supercharger of roots compressor werkt beter dan een turbo bij lagere toerentallen omdat deze via aandrijfriemen wordt aangedreven door de motor zelf. Dit heeft als nadeel dat de compressor energie onttrekt aan de motor die anders voor de aandrijving gebruikt had kunnen worden, maar dit weegt echter niet op tegen de grote vermogenswinst die er vervolgens mee wordt behaald. Doordat een supercharger of roots compressor direct vanaf de krukas wordt aangedreven kan deze ook op lage toerentallen veel kracht, in dit geval [[koppel (natuurkunde)|koppel]] (Nm) leveren. Hierdoor gedraagt de motor zich alsof hij een 1,5 tot 2 keer zo grote cilinderinhoud heeft. Superchargers worden dan ook veel gebruikt in [[Hot Rods]], die vanuit stilstand snel accelereren. [[Volkswagen]] heeft enige tijd auto's uitgebracht met een "G-lader", ook [[Mercedes-Benz]] levert "Kompressor"-uitvoeringen van sommige modellen.
 
==Twee lobben en drie lobben==
Een Roots compressor is minder economisch dan een [[turbocompressor]].
De vroegere Roots compressoren hadden twee lobben. De nieuwe generatie Roots compressoren zijn allemaal drielobbig. Het voordeel van de drielobs is minder geluidssproductie. Drielobs zijn wel duurder in aanschaf.
 
 
 
==Automobiel==
Een '''Roots type [[supercharger]]''' of '''Roots blower''' vindt zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een [[turbolader|turbocompressor]]. Een supercharger of roots compressor werkt beter dan een turbo bij lagere toerentallen omdat deze via aandrijfriemen wordt aangedreven door de motor zelf. Dit heeft als nadeel dat de compressor energie onttrekt aan de motor die anders voor de aandrijving gebruikt had kunnen worden, maar dit weegt echter niet op tegen de grote vermogenswinst die er vervolgens mee wordt behaald. Doordat een supercharger of roots compressor direct vanafdoor de krukasmotor wordt aangedreven kan dezede motor ook op in de lage toerentallen veel kracht, in dit gevalen [[koppel (natuurkunde)|koppel]] (Nm) leveren. Hierdoor gedraagt de motor zich alsof hij een 1,5 tot 2 keer zo grote cilinderinhoud heeft. Superchargers worden dan ook veel gebruikt in [[Hot Rods]], die vanuit stilstand snel accelereren. [[Volkswagen]] heeft enige tijd auto's uitgebracht met een "G-lader", ook [[Mercedes-Benz]] levert "Kompressor"-uitvoeringen van sommige modellen. Een Roots compressor is minder economisch dan een [[turbocompressor]].
 
[[Image:Bentley 4,5l Vanden Plas Tourer 1930.jpg|thumb|Roots-blower in de beroemde "Blower-Bentleys"]]
 
==Tweetakt dieselmotor==
[[Tweetakt]] [[dieselmotor]]en worden altijd voorzien van een Roots compressor om een versnelde spoeling van de cilinder te realiseren.
 
 
 
==Industrie==
Een '''Roots compressor''' of '''Roots blower''' vindt zijn toepassing in de industrie wanneer een groot debiet en een lage overdruk (ca. 1 bar overdruk) nodig zijn. De voornaamste toepassingen zijn :
*[[Waterzuivering]]sinstallaties. Om de [[bacteriën]] hun werk te laten doen moeten deze voorzien worden van lucht. Normaal zijn de beluchtingsbekkens niet hoger dan 10 meter zodat men met 1 [[bar]] overdruk toekomt. De ideale compressor daarvoor is een Roots compressor.
 
* Pneumatisch transport. Bij pneumatisch transport heeft men enorme debieten lucht nodig en weinig druk. Ideaal voor een Roots compressor.
 
*Centrale stofafzuiging. Is zoals een pneumatisch transport.
 
==Externe links==
4.364

bewerkingen

Navigatiemenu