Graduaat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 40: Regel 40:
== Externe links ==
== Externe links ==


[http://www.vzw-bachelor.be VZW-Bachelor]
*[http://www.vzw-bachelor.be VZW-Bachelor]
[http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs] Hoger onderwijs van het [[Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming]
*[http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs] Hoger onderwijs van het [[Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming]]
]]

Versie van 17 mrt 2008 10:50

Graduaat is in Vlaanderen de benaming van de opleiding sociale promotie behaald via het volwassenonderwijs (CVO). Dit diploma is niet gelijkgeschakeld met de graad van Bachelor.

Graduaat was tot 30 juni 2005 de benaming van een driejarige opleiding "Hoger onderwijs van het korte type" aan een hogeschool in Vlaanderen, qua niveau vergelijkbaar met het Nederlandse vierjarige HBO. De opleiding situeerde zich tussen het niveau secundair onderwijs en het niveau Universiteit/"Hoger onderwijs van het lange type". Het leidde op tot hoog gespecialiseerde beroepsbeoefenaars. Bijvoorbeeld:

  • graduaat logopedie, ergotherapie, kinesitherapie, ...
  • graduaat verpleegkunde
  • graduaat bedrijfsbeheer (met opties: boekhouden, accountancy, marketing, toegepaste informatica, ...)
  • graduaat elektronica, mechanica, luchtvaarttechnologie, aspirant-lijnpiloot, autotechniek, elektrotechniek, bedrijfsmechanisatie, ...
  • graduaat orthopedagogiek, psychologisch assistent, maatschappelijk werk, ...
  • graduaat plastische kunsten, dans, ....

In de nieuwe organisatie van het hoger onderwijs zijn dit nu de (professionele) Bachelor-opleidingen.

Verwante onderwerpen


Het graduaat is een graad die zowel in dagonderwijs als avondonderwijs werd aangeboden. Waarbij men een onderscheid maakt tussen onderwijs met volledig (vroeger ook wel A1 genaamd) of beperkt leerplan (B1). Echter voor beide types werden Graduaatsdiploma's uitgereikt. Het onderwijs voor sociale promotie of ook wel Volwassenonderwijs wordt vooral gekenmerkt door een beperkt leerplan (="beperkter aantal lesuren/vakken").

Het decreet van de Vlaamse overheid van 4 april 2003 betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen stelt dat diploma’s die de instellingen voor hoger onderwijs met volledig leerplan of de centrale examencommissie hebben verleend vóór het academiejaar 2004-2005, zijn gelijkgeschakeld met de graad van bachelor. Dit geld echter niet voor de graad van kandidaat die niet gelijkgeschakeld is met de graad van bachelor.

De recente "Bologna hervormingen" komen de internationale herkenbaarheid en de positionering van de "vroeger graduaten" ten goede. Maar dit wil lang nog niet zeggen dat het de waardering krijgt die het verdient.

Externe links