Methanol: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Fredknoks (overleg | bijdragen)
Lijkt erg afwijkend, bron? Versie 12603012 van 80.126.150.36 (overleg) ongedaan gemaakt.
Regel 60: Regel 60:
| Evenwicht =
| Evenwicht =
| KlassiekeAnalyse =
| KlassiekeAnalyse =
| Spectra = 183,3
| Spectra = 3352 (s); 2944 (s); 2832 (s); 1457 (m); 1118 (w); 1033 (s)
| Brekingsindex = 1,33
| Brekingsindex = 1,33
}}
}}

Versie van 7 jun 2008 13:58

Sjabloon:ChemischeStof Methanol is de alcohol met de laagste molmassa.

Methanol wordt vaak tot de primaire alcoholen gerekend maar hoort daar volgens de strikte definitie niet bij. Het kenmerk van primaire alcoholen is dat er twee waterstofatomen direct naast de OH-groep zitten en bij methanol zijn dat er drie.

Methanol is giftig bij inname; één van de gevolgen is blindheid en eventueel de dood. De letale dosis is ongeveer 25 gram. Het wordt toegevoegd aan spiritus. Om die reden is spiritus ondrinkbaar en hoeft er geen drankaccijns over te worden betaald. Bij ondeskundige bereiding van alcohol ontstaat wel eens methanol als bijproduct, waardoor een zeer gevaarlijke drank ontstaat.

Bij alcoholische gisting van mengsels waarin zich vijfwaardige suikers bevinden kan methanol als bijproduct ontstaan (normale vruchtensuikers zoals fructose en glucose zijn hexosen (zeswaardig)). De vijfwaardige suiker (pentose) xylose ontstaat bij afbraak van cellulose. Wanneer deze pentosen meegisten en er zijn gisten aanwezig die deze suikers kunnen omzetten (lang niet alle giststammen doen dit) ontstaat er (ook) methanol. De meeste ongelukken met methanol gebeuren echter door het consumeren van spiritus, vaak omdat bij sommigen de mythe leeft dat men de methanol "eruit kan filteren" of door eenvoudige destillatie kan verwijderen. Filteren is niet mogelijk en voor zuivering door destillatie is een gefractioneerde destillatie met een aanzienlijk scheidend vermogen nodig, omdat de kookpunten van ethanol en methanol vrij dicht bij elkaar liggen.

Methanol is behalve door gisting ook eenvoudig te maken uit gangbare chemische grondstoffen. In het kader van de toenemende schaarste aan fossiele brandstoffen is methanol een van de stoffen die zou kunnen worden gebruikt om energie chemisch op te slaan en te transporteren. Boven waterstof heeft het het voordeel dat het veel gemakkelijker en veiliger op te slaan en te transporteren is. Het zou zowel in verbrandingsmotoren als direct in elektrische brandstofcellen kunnen worden gebruikt. Toshiba heeft in 2005 een brandstofcel ontwikkeld die klein genoeg is om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laten werken, en die eenvoudig met methanol kan worden bijgevuld. Methanol wordt gebruikt bij de productie van biodiesel.

Methanol wordt tevens gemaakt uit aardgas (hoofdzakelijk methaan, CH4) en stoom (H2O) en over een nikkelkatalysator geleid, waarbij stoom in overmaat aanwezig is in een verhouding van 3:1.

Aardgas wordt dan gekraakt bij ongeveer 840 °C.

CH4 + H2O → CO + 3 H2

Een deel van de CO reageert dan nog door met H2O:

CO + H2O → CO2 + H2

Deze reactie is hoofdzakelijk endotherm. Dit gas wordt vervolgens gecomprimeerd tot 100 bar en over een koperen (Cu) katalysator geleid. Hier vinden de volgende reacties plaats:

CO + 2 H2 → CH3OH en
CO2 + 3 H2 → CH3OH + H2O

Deze reacties zijn hoofdzakelijk exotherm. Nu ontstaat ruwe methanol, deze zal via destillatie gezuiverd worden, waar water, alkanen en ethanol verwijderd worden.

Externe link