Overerving (recht): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
53 bytes verwijderd ,  17 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Overerving''' is het doorgeven van [[bezit]], [[titel]]s, [[schuld]]en en [[verplichting]]en (de [[nalatenschap]]) na de [[dood]] van een individu. Het heeft lang een uiterst belangrijke rol in de menselijke maatschappijen gespeeld.
 
== Typen overerving ==
Zowel in de [[antropologie]] als de [[sociologie]] zijn gedetailleerde studies op dit gebied gemaakt. Vele culturen worden gekenmerkt door [[patrilineale successie]], waarbij slechts de mannelijke[[mannelijk]]e kinderen[[kind]]eren kunnen erven. Sommige culturen wenden ook [[matrilineale successie]] aan, waarin slechts bezit volgens de vrouwelijke[[vrouwelijk]]e lijn overgaat. Een andere vorm is overerving waarbij al het bezit naar het oudste kind (of vaak de oudste zoon) gaat. Omgekeerd zijn er ook systemen waarbij alles aan het jongste kind wordt nagelaten. Sommige oude maatschappijen en de meeste moderne staten wenden een systeem van overerving aan waarbij elk kind evenveel erft. Er bestaat ook een gemengd systeem, waarbij de oudste zoon tweemaal zo veel krijgt als de andere zonen, bijvoorbeeld onder oude [[Israël]]ieten. Veel moderne staten hebben overervingsbelastingen (in België en Nederland erfenisrechten of [[successierechten]] genoemd), waardoor een gedeelte van ieder eigendom naar de overheid gaat.
 
In [[gewoonterecht]]sjurisdicties is een [[erfgenaam]] een persoon die het recht heeft om een aandeel van het bezit van de overledene via de regels van overerving in de [[jurisdictie]] te ontvangen.
Zowel in de [[antropologie]] als de [[sociologie]] zijn gedetailleerde studies op dit gebied gemaakt. Vele culturen worden gekenmerkt door [[patrilineale successie]], waarbij slechts de mannelijke kinderen kunnen erven. Sommige culturen wenden ook [[matrilineale successie]] aan, waarin slechts bezit volgens de vrouwelijke lijn overgaat. Een andere vorm is overerving waarbij al het bezit naar het oudste kind (of vaak de oudste zoon) gaat. Omgekeerd zijn er ook systemen waarbij alles aan het jongste kind wordt nagelaten. Sommige oude maatschappijen en de meeste moderne staten wenden een systeem van overerving aan waarbij elk kind evenveel erft. Er bestaat ook een gemengd systeem, waarbij de oudste zoon tweemaal zo veel krijgt als de andere zonen, bijvoorbeeld onder oude [[Israël]]ieten. Veel moderne staten hebben overervingsbelastingen (in België erfenisrechten of [[successierechten]] genoemd), waardoor een gedeelte van ieder eigendom naar de overheid gaat.
 
== Zie ook ==
In [[gewoonterecht]]sjurisdicties is een [[erfgenaam]] een persoon die het recht heeft om een aandeel van het bezit van de overledene via de regels van overerving in de jurisdictie te ontvangen.
* [[Nalatenschap]]
 
== Zie ook ==
* [[Vermoedelijke erfgenaam]]
* [[Koningshuis]]
----
'''Overerving''' is ook een term in [[Object-oriëntatie|object-georiënteerde]] [[programmeertaal|programmeertalen]].
 
[[Categorie:Recht]]
26.904

bewerkingen

Navigatiemenu