Canberra: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Vini 17bot5 (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: nah:Canberra
PipepBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: tpi:Kambra
Regel 167: Regel 167:
[[tg:Канберра]]
[[tg:Канберра]]
[[th:แคนเบอร์รา]]
[[th:แคนเบอร์รา]]
[[tpi:Kambra]]
[[tr:Kanberra]]
[[tr:Kanberra]]
[[ty:Canberra]]
[[ty:Canberra]]

Versie van 7 sep 2008 19:22


Canberra
Plaats in Australië Vlag van Australië
Wapen van Canberra
Canberra (Australië)
Canberra
Situering
Deelstaat Australisch Hoofdstedelijk Territorium
Coördinaten 35° 19′ ZB, 149° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2396 km²
Inwoners
(2006)
356.120
(137,8 inw./km²)
Politiek
Gesticht 12 maart 1913
Overig
Website ACT Government
Foto's
Het oude parlementsgebouw
Het oude parlementsgebouw
Portaal  Portaalicoon   Australië

Canberra is de federale hoofdstad van Het Gemenebest van Australië en ligt in het Australisch Hoofdstedelijk Territorium. Met 356.120 inwoners (2006) is het de zevende stad van het land.

Geschiedenis

In 1820 kwamen de eerste kolonisten naar deze streek omdat ze geschikt was om schapen te houden.

In 1908 werd de huidige locatie uitgekozen als hoofdstad na jarenlange discussies over een geschikte plaats. Voor een nieuwe stad is gekozen om na-ijver tussen Sydney en Melbourne te voorkomen. Canberra ligt dan ook tussen beide steden in (300 km van Sydney en 650 km van Melbourne). Totdat het parlementsgebouw af was fungeerde Melbourne als zetel voor het parlement. De naam betekent Ontmoetingsplaats in de taal van de Aboriginals.

Geografie

De stad is de grootste van Australië die niet aan de zee grenst, en de op 5 na grootste in heel Australië. De Australische Grondwet schrijft voor dat elke hoofdstad toegankelijk naar zee moet zijn. Hierdoor is het Jervis Bay territorium in het zuiden van New South Wales bij het Australisch Hoofdstedelijk Territorium gevoegd. Het ligt op ongeveer drie uur rijden van Canberra, en is inmiddels een nationaal park.

Bestuurlijke indeling

Canberra werd oorspronkelijk aangelegd door de Amerikaanse stedenbouwer Walter Burley Griffin en bestaat uit een centrum met o.a. de parlementsgebouwen en de gebouwen van de verschillende departementen. Naast het centraal gelegen centrum (in de volksmond Civic genoemd) zijn er in de omliggende wijken nog een aantal centra te vinden. Woden, Belconnen, Tuggeranong en Gungahlin zijn de belangrijkste plaatsen, allen beschikken ze over grote winkelcentra.

Bezienswaardigheden

Economie

De bevolking woont in verschillende door groenstroken gescheiden woonkernen, ieder met hun eigen winkelcentrum.

Hoewel het grootste deel van de bevolking uit ambtenaren bestaat is er een plaatselijke industrie, hoofdzakelijk ten behoeve van de plaatselijke bevolking. Er leven ook veel studenten.

Cultuur

Musea

In Canberra is het Australian Network for Plant Conservation gevestigd, een organisatie die zich richt op de bescherming van planten die van nature in Australië voortkomen.

Verkeer en vervoer

Luchthaven van Canberra is Canberra International Airport. Ondanks deze naam komen hier enkel binnenlandse vluchten binnen, hoodzakelijk vanuit Sydney en Melbourne. De landingsbaan is in 2007 verlengd voor grotere vliegtuigen, met name bedoeld voor buitenlandse staatshoofden (wanneer er wel internationaal gevlogen wordt).

Canberra beschikt over een lokaal busnetwerk dat alle wijken met het de verschillende centra verbinden. Verbindingen met andere steden (interstate) worden door verschillende commerciële partijen uitgevoerd. Murrays en Greyhound rijden dagelijks meerdere diensten op Melbourne en Sydney.

De taxi is ook een veelgebruikt vervoersmiddel in Canberra. Op dagen dat het parlement zit is het echter zeer moeilijk taxi's te bemachtigen aangezien ze bijna allemaal van en naar Parliament House rijden.

Politiek

Als hoofdstad bied Canberra onderdak aan het nationale parlement in Parliament House. Canberra wordt zelf als territory bestuurd door een lokaal gekozen bestuur, geleid door de Chief Minister. Deze heeft minder macht dan de Premiers van de verschillende staten: de nationale regering kan lokale wet en regelgeving overrulen.

Omdat het territorium ongeveer net zo groot is als de stad zelf is er geen apart bestuur voor de stad, er is dus geen burgemeester.

Stedenbanden

Onderwijs

In Canberra is de universiteit gevestigd, de Australian National University (ANU). Iets verder buiten het centrum ligt het grote campus complex van de University of Canberra. De Australian Catholic University is ook in Canberra gevestigd.

Tevens is er de Australian Defence Force Academy gevestigd. Het les programma wordt door deUniversity of New South Wales verzorgd. De cadetten krijgen hier een undergraduate opleiding(BA). Ook is er de mogelijkheid voor sommige om een postgraduate (master) te krijgen of te promoveren (PhD).

Externe links