Vruchtgebruik: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
Onderscheid naar Belgie erbij
(vestiging vgb)
(Onderscheid naar Belgie erbij)
Het '''recht van vruchtgebruik''' is het recht om gebruik te maken van goederen die aan een ander toebehoren en daarvan de vruchten te genieten. Het recht bestond al in het klassieke [[Romeins recht|Romeinse recht]], en had de bedoeling om enerzijds goederen in de familie te houden maar anderzijds derden gedurende een periode de vruchten ervan te laten genieten. Ook tegenwoordig heeft het vruchtgebruik vooral betekenis voor het [[erfrecht]].
 
Het recht van vruchtgebruik is een [[zakelijk recht]], dat wil zeggen een recht dat kan worden gevestigd op een goed (zaak of vermogensrecht). Over het algemeen wordt een dergelijk recht gevestigd op een [[onroerende zaak]] (in Nederland) of een [[goederen en zaken|onroerend goed]] (in België). Vruchtgebruik kan ook gevestigd worden op een [[roerende zaak]] en zelfs op zaken die tenietgaan door het gebruik. Dat vruchtgebruik heet dan oneigenlijk of [[quasi-vruchtgebruik]].
 
Degene die het recht van vruchtgebruik heeft wordt vruchtgebruiker genoemd. Degene die eigenaar is van een zaak die belast is met het recht van vruchtgebruik wordt [[blote eigenaar]] genoemd.
 
 
Een speciaal recht van vruchtgebruik is het zakelijk [[recht van bewoning]], dat specifiek geldt voor een woning. Degene die het recht van bewoning heeft mag een onmroerende zaak met zijn gezin bewonen.
 
 
== België ==
Vruchtgebruik kan ook gevestigd worden op een [[roerende zaak]] en zelfs op zaken die tenietgaan door het gebruik. Dat vruchtgebruik heet dan oneigenlijk of [[quasi-vruchtgebruik (België)]].
 
 
 
2.291

bewerkingen

Navigatiemenu