Lichenometrie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
798 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
 
== Toepassingen ==
Lichenometrie kan ook aangewend worden voor ouderdomsbepaling van [[Glaciaal sediment|glaciale afzettingen]] in [[toendra]]gebieden, veranderingen in het waterpeil van [[Meer (water)|meren]], [[rivier]]en en [[zee]]ën en [[aardverschuiving]]en. De factoren waarvan deze techniek afhangt zijn het soort korstmos (sommige korstmossen groeien niet gelijkmatig) en de [[Klimaat|klimatologische omstandigheden]]. In toendragebieden zijn andere dateringsmethoden niet mogelijk.
 
Het nadeel aan deze methode is dat men niet verder terug dan 9000 jaar in de tijd kan gaan, aangezien de resultaten niet accuraat meer zijn. Als men verder wil gaan in de tijd, wordt vaak de [[C14-datering|koolstof-14-datering]] toegepast.
 
De methode werd voor het eerst gebruikt door de [[Noorwegen|Noorse]] botanicus [[Knut Fægri]] in [[1933]], waardoor deze de ''Vader van de Lichenometrie'' wordt genoemd.
 
== Nadelen ==
Er zijn een aantal nadelen aan deze methode verbonden:
Het*Men nadeelkan aan deze methode is dat menvaak niet verder terug dan 9000 jaar in de tijd kan gaan, aangezien de resultaten niet accuraat meer zijn. Als men verder wil gaan in de tijd, wordt vaak de [[C14-datering|koolstof-14-datering]] toegepast.
*Het is vaak moeilijk om het soort korstmos te onderscheiden, aangezien verschillende soorten veel op elkaar lijken.
*Naarmate het gesteenteoppervlak meer door korstmossen wordt bedekt, neemt een soort natuurlijke competitie toe. De korstmossen scheiden dan stoffen af, waardoor de groei van de nabijgelegen korstmossen bemoeilijkt of zelfs gestopt wordt. De groeisnelheid neemt af en zo kan er in de berekening een relatieve fout optreden, waardoor men de indruk krijgt dat het onderliggende gesteente relatief jong is.
*Als korstmossen zeer oud worden, neemt van nature uit hun groeisnelheid af. Dit leidt tot een onderschatting van de ouderdom van het substraat.
 
== Externe links ==
131.676

bewerkingen

Navigatiemenu