Copernicaanse revolutie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
343 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
enige verheldering
(enige verheldering)
Een '''Copernicaanse wending''' of - omkering is een radicale heroriëntatie van een wetenschapper of filosoof, vernoemd naar de omkering van het [[geocentrisme|geocentrische]] in het [[heliocentrische theorie|heliocentrische]] wereldbeeld, die onder andere tot stand kwam door de door [[Nicolaus Copernicus]] ontwikkelde [[hypothese]].
 
De heliocentrische leer maakte het heelal in principe eenvoudig en doorzichtig, en door de aanvaarding van die leer kon zich de moderne natuurwetenschap ontwikkelen. Volgens de filosoof [[Immanuel Kant]] bestaat de Copernicaanse wending daaruit dat de te kennen objecten zich moeten conformeren naar de voorwaarden van het [[subject]] dat de kennis vergaart.
 
Volgens de filosoof [[Immanuel Kant]] bestaat de Copernicaanse wending daaruit dat de te kennen [[object|objecten]] zich moeten conformeren naar de voorwaarden van het [[subject]] dat de kennis vergaart. Anders geformuleerd: wij bekijken alles als het ware door een roze bril, gekleurd door ons eigen kenvermogen dat werkt met zijn eigen aangeboren concepten van ruimte en tijd, en oorzakelijke verbanden. Het [[ding an sich]], de werkelijkheid zoals ze voor zichzelf is, onbewerkt door ons kenvermogen, is voor ons dus niet kenbaar.
 
[[Categorie:Wetenschappelijk paradigma]]

Navigatiemenu