Mircea Eliade: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
272 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(niet zijn sympathie is "vermeend", wel zijn lidmaatschap)
'''Mircea Eliade''' ([[Boekarest]], [[9 maart]] [[1907]] - [[Chicago]], [[22 april]] [[1986]]) was een Amerikaans [[godsdiensthistorie|godsdiensthistoricus]] en schrijver van [[Roemenië|Roemeense]] afkomst. Naast wetenschappelijk werk publiceerde hij fantasy en een autobiografie.
 
Hij beheerste 8 talen vloeiend ([[Roemeens]], [[Frans]], [[Duits]], [[Italiaans (taal)|Italiaans]], [[Engels]], [[Hebreeuws]], [[Perzisch]] en [[Sanskriet]]).
 
In [[1928]] ontmoette hij aan de Universiteit van Boekarest [[Emil Cioran]] en [[Eugène Ionesco]]. Dit drietal werd vrienden voor het leven. Na zijn afstuderen vormde een lange periode van studie in [[India]] het begin van Eliades wetenschappelijke productie.
 
Eliade koesterde in zijn jonge jaren sympathie voor de [[extreemrechts]]e [[IJzeren Garde]] (''Garda de Fier''). Niet onomstreden zijn de vraag of hij daadwerkelijk lid is geweest van deze organisatie en in hoeverre deze connectie een invloed van betekenis op zijn wetenschappelijke werk zou hebben gehad. Tijdens de oorlogsjaren werkte Eliade als Roemeens diplomaat in Londen en Lissabon. Na de oorlog keerde hij niet terug naar Roemenië: hij vestigde zich aanvankelijk in Frankrijk en in 1956 in de Verenigde Staten. Vanaf 1966 was hij Amerikaan.
 
Op het gebied van de godsdienstgeschiedenis trok zijn werk over [[sjamanisme]], [[yoga]] en [[kosmologie|kosmologische]] mythen de meeste aandacht. Zijn denken is sterk beïnvloed door de [[Traditionalistischetraditionalistische Schoolschool]]. Eliade heeft een bijdrage geleverd aan het populariseren van dit gedachtegoed.
Een lange periode van studie in [[India]] vormde het begin van Eliades wetenschappelijke productie.
 
Op het gebied van de godsdienstgeschiedenis trok zijn werk over [[sjamanisme]], [[yoga]] en [[kosmologie|kosmologische]] mythen de meeste aandacht. Zijn denken is sterk beïnvloed door de [[Traditionalistische School]]. Eliade heeft een bijdrage geleverd aan het populariseren van dit gedachtegoed.
 
De sectie [[godsdienstgeschiedenis]] van de Universiteit van Chicago draagt de naam van Mircea Eliade als erkenning voor zijn brede bijdrage tot het onderzoek naar dit onderwerp.
35.189

bewerkingen

Navigatiemenu