De klokker: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Narayan (overleg | bijdragen)
spaties
Regel 6: Regel 6:
[[Heer Ollie]] vindt op zolder een oude klok van zijn grootvader en hij besluit het stilstaande uurwerk weer aan de praat te brengen. Door onoordeelkundig handelen mislukt dit geheel, maar hulp dient zich al gauw aan: een oude klokker brengt de klok weer op gang, met alle gevolgen van dien. De klok is namelijk een van de 7 Grootvaders Klokken en de erin huizende miniklokker bepaalt de loop van de tijd.<ref> De miniklokker in de gerepareerde klok lijkt op de klokkenmaker in klein formaat.</ref>
[[Heer Ollie]] vindt op zolder een oude klok van zijn grootvader en hij besluit het stilstaande uurwerk weer aan de praat te brengen. Door onoordeelkundig handelen mislukt dit geheel, maar hulp dient zich al gauw aan: een oude klokker brengt de klok weer op gang, met alle gevolgen van dien. De klok is namelijk een van de 7 Grootvaders Klokken en de erin huizende miniklokker bepaalt de loop van de tijd.<ref> De miniklokker in de gerepareerde klok lijkt op de klokkenmaker in klein formaat.</ref>


[[Super en Hieper]] zien grote zaken in het beheersen van de tijd en trachten de miniklokker te ontvoeren. Daartoe plegen ze een aanslag op [[Bommelstein]], waarbij de klokker zodanig ontregeld wordt dat hij naar een plaats moet waar de tijd stilstaat. [[Tom Poes]] brengt hem dan ook naar een museum en heer Ollie moet samen met [[Joost (stripfiguur)|Joost]] de tijd waarnemen. Deze reis op de tijdrivier gaat zo wanordelijk dat de tijd in [[Rommeldam]] geheel ontregeld raakt, maar het voordeel is dat ook Super en Hieper hun doel niet bereiken en zelfs met hun eigen wapens bestreden worden.<ref> Super gooit een handgranaat naar het slaapkamerraam van burgemeester [[Dickerdack]].Op dat moment stopt heer Ollie zijn gang op de tijdrivier. Door te stoppen overziet hij de omgeving en ook de aanslag. Door terug te rennen in de tijd vliegt de granaat terug naar Super. Die vangt door angst gedreven de handgranaat niet op zodat deze ontploft in een meegenomen munitiekist.Een zogenaamde tijdparadox.</ref> Gelukkig herstelt de klokker onder de zorgen van Tom Poes en kan zijn taak in de klok weer opnemen.<ref> "Er wordt teveel tijd verspild."</ref> Heer Ollie en Joost, bijna verdronken in de tijd,komen via het uurwerk weer teruggestroomd op Bommelstein aan.Na wat opgedroogd te zijn voor het haardvuur serveert Joost voor alle drie een bordje soep.Daarna wordt met vereende krachten de klok teruggeplaatst op zolder. Heer Bommel sluit af:
[[Super en Hieper]] zien grote zaken in het beheersen van de tijd en trachten de miniklokker te ontvoeren. Daartoe plegen ze een aanslag op [[Bommelstein]], waarbij de klokker zodanig ontregeld wordt dat hij naar een plaats moet waar de tijd stilstaat. [[Tom Poes]] brengt hem dan ook naar een museum en heer Ollie moet samen met [[Joost (stripfiguur)|Joost]] de tijd waarnemen. Deze reis op de tijdrivier gaat zo wanordelijk dat de tijd in [[Rommeldam]] geheel ontregeld raakt, maar het voordeel is dat ook Super en Hieper hun doel niet bereiken en zelfs met hun eigen wapens bestreden worden.<ref> Super gooit een handgranaat naar het slaapkamerraam van burgemeester [[Dickerdack]].Op dat moment stopt heer Ollie zijn gang op de tijdrivier. Door te stoppen overziet hij de omgeving en ook de aanslag. Door terug te rennen in de tijd vliegt de granaat terug naar Super. Die vangt door angst gedreven de handgranaat niet op zodat deze ontploft in een meegenomen munitiekist. Een zogenaamde tijdparadox.</ref> Gelukkig herstelt de klokker onder de zorgen van Tom Poes en kan zijn taak in de klok weer opnemen.<ref> "Er wordt teveel tijd verspild."</ref> Heer Ollie en Joost, bijna verdronken in de tijd, komen via het uurwerk weer teruggestroomd op Bommelstein aan. Na wat opgedroogd te zijn voor het haardvuur serveert Joost voor alle drie een bordje soep. Daarna wordt met vereende krachten de klok teruggeplaatst op zolder. Heer Bommel sluit af:


"Mijn goede vader zei altijd:Ollie,jongen, blijf meester van je eigen tijd!"
"Mijn goede vader zei altijd:Ollie,jongen, blijf meester van je eigen tijd!"
Regel 16: Regel 16:




==Hoorspel==
== Hoorspel ==
*[http://www.omroep.nl/nps/html/bommel/verhaal56.html De klokker in het Bommelhoorspel]
* [http://www.omroep.nl/nps/html/bommel/verhaal56.html De klokker in het Bommelhoorspel]


{{StartOpvolging}}
{{StartOpvolging}}

Versie van 18 dec 2009 02:15

Tom Poes en de klokker (in boekuitgaven/spraakgebruik verkort tot De klokker) is een verhaal uit de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. Het verhaal verscheen voor het eerst op 31 augustus 1953 en liep tot 5 november van dat jaar. Thema: De tijd als vierde dimensie.

Het verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Heer Ollie vindt op zolder een oude klok van zijn grootvader en hij besluit het stilstaande uurwerk weer aan de praat te brengen. Door onoordeelkundig handelen mislukt dit geheel, maar hulp dient zich al gauw aan: een oude klokker brengt de klok weer op gang, met alle gevolgen van dien. De klok is namelijk een van de 7 Grootvaders Klokken en de erin huizende miniklokker bepaalt de loop van de tijd.[1]

Super en Hieper zien grote zaken in het beheersen van de tijd en trachten de miniklokker te ontvoeren. Daartoe plegen ze een aanslag op Bommelstein, waarbij de klokker zodanig ontregeld wordt dat hij naar een plaats moet waar de tijd stilstaat. Tom Poes brengt hem dan ook naar een museum en heer Ollie moet samen met Joost de tijd waarnemen. Deze reis op de tijdrivier gaat zo wanordelijk dat de tijd in Rommeldam geheel ontregeld raakt, maar het voordeel is dat ook Super en Hieper hun doel niet bereiken en zelfs met hun eigen wapens bestreden worden.[2] Gelukkig herstelt de klokker onder de zorgen van Tom Poes en kan zijn taak in de klok weer opnemen.[3] Heer Ollie en Joost, bijna verdronken in de tijd, komen via het uurwerk weer teruggestroomd op Bommelstein aan. Na wat opgedroogd te zijn voor het haardvuur serveert Joost voor alle drie een bordje soep. Daarna wordt met vereende krachten de klok teruggeplaatst op zolder. Heer Bommel sluit af:

"Mijn goede vader zei altijd:Ollie,jongen, blijf meester van je eigen tijd!"

Noten

  1. De miniklokker in de gerepareerde klok lijkt op de klokkenmaker in klein formaat.
  2. Super gooit een handgranaat naar het slaapkamerraam van burgemeester Dickerdack.Op dat moment stopt heer Ollie zijn gang op de tijdrivier. Door te stoppen overziet hij de omgeving en ook de aanslag. Door terug te rennen in de tijd vliegt de granaat terug naar Super. Die vangt door angst gedreven de handgranaat niet op zodat deze ontploft in een meegenomen munitiekist. Een zogenaamde tijdparadox.
  3. "Er wordt teveel tijd verspild."


Hoorspel

Voorganger:
De Bommelkuur
Bommelsaga
31 augustus 1953 - 5 november 1953
Opvolger:
De pruikenmaker