Hooiland: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
poetsje
Regel 1: Regel 1:
[[afbeelding:Hooien in natuurgebied.jpg|250px|thumb|right|Handmatig hooien]]
[[afbeelding:Hooien in natuurgebied.jpg|250px|thumb|right|Handmatig hooien]]
Onder '''hooiland''' verstaat men een [[gras]]land dat gebruikt wordt om [[hooi]] van te oogsten.
Onder '''hooiland''' verstaat men een [[grasland]] dat gebruikt wordt om [[hooi]] van te oogsten.


Vaak betrof het graslanden die te vochtig waren om als [[weiland]] te gebruiken. Soms vond echter, later in het jaar, wel nabeweiding plaats.
Vaak betrof het graslanden die te vochtig waren om als [[weiland]] te gebruiken. Soms vond echter, later in het jaar, wel nabeweiding met vee plaats.


Hooilanden vond men in Nederland onder meer in de [[uiterwaard]]en van de grote rivieren en in de Traverse van de [[Beerse Overlaat]]. Door de regelmatige overstromingen waren deze erg vruchtbaar.
Hooilanden vond men in Nederland onder meer in de [[uiterwaard]]en van de rivieren en in de Traverse van de [[Beerse Overlaat]]. Door de regelmatige [[slib]] afzetting bij overstroming van de rivier waren ze erg vruchtbaar.


In [[pleistoceen|pleistocene]] streken lagen de hooilanden in de beekdalen. Deze hooilanden verschraalden doordat ze wel gemaaid werden maar niet bemest. Zo ontstonden voedselarme [[schraalgrasland]]en die zich kenmerkten door een bijzondere plantengroei.
In [[Pleistoceen|pleistocene]] streken lagen de hooilanden in de [[beekdal]]en. Deze hooilanden verschraalden doordat ze wel gemaaid werden maar niet bemest. Zo ontstonden [[voedselarm]]e [[Schraalland|schraalgrasland]]en die zich kenmerkten door een bijzondere plantengroei.


Hooi was een gewild product, niet alleen voor bijvoedering van rundvee, maar ook voor de grote aantallen paarden die voor het transport over land moesten zorgen.
Hooi was een gewild product, niet alleen voor bijvoedering van rundvee, maar ook voor de grote aantallen paarden die voor het transport over land en [[Paardenkracht|trekkracht]] in landbouw en [[Rosmolen|industrie]] moesten zorgen.


Toen, in de 2e helft van de 20e eeuw, het paard vervangen werd door de tractor en de auto, en de kunstmest haar intrede deed, is het hooiland geleidelijk aan verdwenen. Het hooi als bijvoedering van rundvee werd vervangen door [[kuilgras]] en later ook [[snijmais]]kuil.
Toen in de 20e eeuw het paard vervangen werd door de tractor en de auto, en kunstmest algemeen werd toegepast, is het hooiland geleidelijk aan verdwenen. Hooi als bijvoedering van rundvee werd vervangen door [[kuilgras]] en later ook [[snijmais]]kuil.


==Natuurbeheer==
== Natuurbeheer ==
Om de bloemrijke schraalgraslanden te behouden worden hier en daar nog gebiedjes in stand gehouden die met dat doel worden beheerd. Hierbij wordt op gezette tijden gemaaid, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Men zorgt er dan wel voor dat de zeldzame planten in de gelegenheid zijn om zaad te zetten.
Om de bloemrijke schraalgraslanden en de zeldzame [[blauwgraslanden]] te behouden worden hier en daar nog gebiedjes in stand gehouden die met dat doel worden [[Natuurbeheer|beheer]]d. Hierbij wordt op gezette tijden gemaaid, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Men zorgt er dan wel voor dat de zeldzame planten in de gelegenheid zijn om zaad te zetten.


==Trivia==
==Trivia==

Versie van 22 dec 2009 22:57

Handmatig hooien

Onder hooiland verstaat men een grasland dat gebruikt wordt om hooi van te oogsten.

Vaak betrof het graslanden die te vochtig waren om als weiland te gebruiken. Soms vond echter, later in het jaar, wel nabeweiding met vee plaats.

Hooilanden vond men in Nederland onder meer in de uiterwaarden van de rivieren en in de Traverse van de Beerse Overlaat. Door de regelmatige slib afzetting bij overstroming van de rivier waren ze erg vruchtbaar.

In pleistocene streken lagen de hooilanden in de beekdalen. Deze hooilanden verschraalden doordat ze wel gemaaid werden maar niet bemest. Zo ontstonden voedselarme schraalgraslanden die zich kenmerkten door een bijzondere plantengroei.

Hooi was een gewild product, niet alleen voor bijvoedering van rundvee, maar ook voor de grote aantallen paarden die voor het transport over land en trekkracht in landbouw en industrie moesten zorgen.

Toen in de 20e eeuw het paard vervangen werd door de tractor en de auto, en kunstmest algemeen werd toegepast, is het hooiland geleidelijk aan verdwenen. Hooi als bijvoedering van rundvee werd vervangen door kuilgras en later ook snijmaiskuil.

Natuurbeheer

Om de bloemrijke schraalgraslanden en de zeldzame blauwgraslanden te behouden worden hier en daar nog gebiedjes in stand gehouden die met dat doel worden beheerd. Hierbij wordt op gezette tijden gemaaid, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Men zorgt er dan wel voor dat de zeldzame planten in de gelegenheid zijn om zaad te zetten.

Trivia

De maand juli staat vanouds bekend als de hooimaand, maar tegenwoordig wordt niet veel meer gehooid.