Vierwielaandrijving: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Macfip (overleg | bijdragen)
Regel 13: Regel 13:
Een bijzondere 4x4 is de [[Citroën 2CV]] 4×4 Sahara (1958-1970), met achterin een extra motor en versnellingsbak, die andersom gemonteerd was. Met een schakelpook tussen de voorstoelen werden beide versnellingsbakken gelijktijdig bediend. De auto beschikte dankzij de inschakelbare vierwielaandrijving over een enorme terreinvaardigheid, maar wel voor de dubbele prijs van de standaard eend.
Een bijzondere 4x4 is de [[Citroën 2CV]] 4×4 Sahara (1958-1970), met achterin een extra motor en versnellingsbak, die andersom gemonteerd was. Met een schakelpook tussen de voorstoelen werden beide versnellingsbakken gelijktijdig bediend. De auto beschikte dankzij de inschakelbare vierwielaandrijving over een enorme terreinvaardigheid, maar wel voor de dubbele prijs van de standaard eend.


Een ingenieur van [[Audi]] stelde voor om vierwielaandrijving te gebruiken in wedstrijden. Hoewel er sceptisch tegenaan werd gekeken, kreeg men toestemming een prototype te bouwen, uitgerust met een 100 pk motor, waarschijnlijk op de [[Audi 80]] gebaseerd. Dit model werd tegenover een 200 pk sterke Audi met tweewielaandrijving ingezet, en het bleek dat ze aan elkaar gewaagd werden.
Een ingenieur van [[Audi]] stelde voor om vierwielaandrijving te gebruiken in wedstrijden. Hoewel er sceptisch tegenaan werd gekeken, kreeg men toestemming een prototype te bouwen, uitgerust met een 100 pk motor, waarschijnlijk op de [[Audi 80]] gebaseerd. Dit model werd tegenover een 200 pk sterke Audi met tweewielaandrijving ingezet, en het bleek dat ze aan elkaar gewaagd waren.


Rond dezelfde tijd begon het [[Japan]]se [[Subaru]] zijn auto's ook met vierwielaandrijving uit te rusten.
Rond dezelfde tijd begon het [[Japan]]se [[Subaru]] zijn auto's ook met vierwielaandrijving uit te rusten.

Versie van 16 jan 2010 16:25

Schema vierwielaandrijving

Vierwielaandrijving, (ook wel: 4WD, 4x4 ("vier-maal-vier")) is een aanduiding voor voertuigen met vier wielen waarbij alle vier de wielen kunnen worden aangedreven, door één centrale motor, of door één (hydraulische) motor per wiel. In feite beschikt een vierwielaangedreven voertuig zowel over voor- als achterwielaandrijving.

Vierwielaandrijving is permanent, of inschakelbaar. Permanent betekent dat altijd alle vier de wielen worden aangedreven. Als het inschakelbaar is, zullen, indien uitgeschakeld, 2 wielen (op 1 as) worden aangedreven. Tegenwoordig is de techniek vaak ook in combinatie met bijvoorbeeld differentieelsloten en tractiecontrole, waardoor bepaalde wielen (tijdelijk) niet of juist harder aangedreven worden, of exact even hard wordt aangedreven als andere wielen.

Geschiedenis

Vierwielaandrijving werd voor het eerst toegepast in 1903 op de Spyker 60HP racer. Het duurde daarna een aantal jaar voor de vierwielaandrijving opnieuw werd opgepakt.

Het 4x4 systeem werd eerst alleen op trekkers, terreinauto's, legervoertuigen zoals jeeps en vrachtwagens gebruikt, maar werd vanaf de jaren '80 ook ingezet bij personenauto's. Overigens is het bij vrachtwagens zo dat vaak wel meerdere assen worden aangedreven, maar niet altijd alle assen tegelijk. Heel bijzonder is hierbij het door DAF gebruikte " H" systeem wat gebruikt is bij de DAF YA-328 en de DAF YA-126 (Een schematische tekening en beschrijving vindt u in betr. artikelen)

Een bijzondere 4x4 is de Citroën 2CV 4×4 Sahara (1958-1970), met achterin een extra motor en versnellingsbak, die andersom gemonteerd was. Met een schakelpook tussen de voorstoelen werden beide versnellingsbakken gelijktijdig bediend. De auto beschikte dankzij de inschakelbare vierwielaandrijving over een enorme terreinvaardigheid, maar wel voor de dubbele prijs van de standaard eend.

Een ingenieur van Audi stelde voor om vierwielaandrijving te gebruiken in wedstrijden. Hoewel er sceptisch tegenaan werd gekeken, kreeg men toestemming een prototype te bouwen, uitgerust met een 100 pk motor, waarschijnlijk op de Audi 80 gebaseerd. Dit model werd tegenover een 200 pk sterke Audi met tweewielaandrijving ingezet, en het bleek dat ze aan elkaar gewaagd waren.

Rond dezelfde tijd begon het Japanse Subaru zijn auto's ook met vierwielaandrijving uit te rusten.

Dit project werd met veel succes in het geheim doorgezet in een rallyproject voor het Wereldkampioenschap rally (het huidige WRC). Audi versloeg de competitie. In de jaren '90 zette het met succes de Audi Quattro in in het DTM en het Britse toerenwagenkampioenschap, de BTCC.

Tegenwoordig

Na Audi en Subaru begon ook Volkswagen de vierwielaandrijving toe te passen, onder meer in de Transporter Syncro en de Golf Syncro. Porsche presenteerde haar 959. Sindsdien, nog versterkt door de opkomst van de SUV, is het heel normaal voor fabrikanten om een vierwiel aangedreven auto in het bestand te hebben.

4x4

Een 4x4 betekent 4 wielen waarvan 4 wielen aangedreven. In principe is elke combinatie mogelijk. Wanneer je het aantal draaiende wielen telt en vergelijkt met het aantal aangedreven wielen. (4x2 - 4x4 - 6x4 - 6x6 - 8x4 - 8x8 enz.) Een normale personenauto is een 4x2: 4 wielen, 2 aangedreven.