Metro van Rome: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 46: Regel 46:
Doordat de zitplaatsen in de lengterichting van de treinstellen zijn geplaatst, is de sociale controle groot en de sfeer beter dan in de Nederlandse metro's. De heldere kleuren van gangen en perrons dragen daar ook aan bij.
Doordat de zitplaatsen in de lengterichting van de treinstellen zijn geplaatst, is de sociale controle groot en de sfeer beter dan in de Nederlandse metro's. De heldere kleuren van gangen en perrons dragen daar ook aan bij.


Voor de toekomstige lijnen C en D gaat men waarschijnlijk gebruik maken van treinen van [[Ansaldo Breda]], hetzelfde type treinstellen dat ook op de [[Metro van Kopenhagen]] ingezet wordt.
Voor de toekomstige lijnen C en D gaat men waarschijnlijk gebruik maken van treinen van [[Ansaldo Breda]], hetzelfde type treinstellen dat ook op de [[Metro van Kopenhagen]] ingezet wordt, maar het is nog niet duidelijk of deze net als lijn A en B met [[bovenleiding]] gaan rijden of dat ze gevoed worden via een [[derde rail]].


== Toekomst en uitbreidingsplannen ==
== Toekomst en uitbreidingsplannen ==

Versie van 31 jan 2010 14:46

Metro van Rome
Metro van Rome
Een treinstel van lijn B dat niet ontdaan is van graffiti
Basisgegevens
Locatie Rome, Italië
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 1955
Lengte trajecten 38 km
Aantal lijnen 2 (3e in aanleg)
Aantal stations 49
Uitvoerder(s) ATAC
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Rome
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Een modern treinstel uit 2004 op lijn A. Deze treinen zien er aanmerkelijk beter uit dan de treinen op lijn B, ook van binnen.
Het perron van Lijn B richting Laurentina op Stazione Termini.

De metro van Rome (Italiaans: Metropolitana di Roma) bestaat uit slechts twee lijnen, A en B, die tezamen met een drietal kleine regiospoorlijnen geëxploiteerd worden door Agenzia dei Trasporti Autoferrotranviari del Comune di Roma SpA (ATAC).

Via de lijnen A en B zijn vele bezienswaardigheden in Rome bereikbaar. Het is tevens de snelste manier om van de ene kant naar de andere kant van de stad te reizen. Het enige kruispunt van deze beide lijnen is Stazione Termini. De metrostations zijn herkenbaar aan een vierkant, rood bord met een witte 'M'. Een derde lijn (C) en een nieuwe zijlijn voor Lijn B (B1) zijn nog in aanbouw. Lijn C zal waarschijnlijk vanaf 2015 lijn A en B verbinden, via de stations Ottaviano (A) en Colosseo (B). De voorbereidingen voor een vierde lijn (D) zijn inmiddels begonnen.

Ontwikkeling

Ten opzichte van de metrosystemen in andere Europese hoofdsteden is twee lijnen niet veel. De trage aanleg van de metro heeft te maken met de archeologische rijkdom in de bodem van Rome. Steeds wanneer men tijdens de werkzaamheden een archeologisch interessante plek tegenkomt moet de aanleg worden stilgelegd. De Italiaanse filmregisseur Fellini verbeeldde een archeologische vondst tijdens de aanleg van de metrolijn B in zijn film Roma (1972). Het gebrek aan metrolijnen is een van de oorzaken dat Rome verkeerstechnisch gezien een ramp is met auto's die straten verstoppen. Fietsen wordt sinds de jaren zestig zelden meer gedaan. Men hoopt nu de verkeersdrukte terug te dringen door in de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw het netwerk van de metro uit te breiden.

Historie

In 1942 zou de wereldtentoonstelling gehouden worden in Rome. Om de bezoekers snel te vervoeren, besloot de Italiaanse regering een metrolijn te bouwen van Stazione Termini naar de geplande expositieterreinen in het zuiden van de stad. In 1938 werd begonnen met de bouw. Echter door de politieke situatie en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog kwam er van de expositie en de metro niets terecht. De werken werden uitgesteld en pas op 10 februari 1955 werd metrolijn B geopend tussen het Centraal Station en Laurentina, via de plaatselijke universiteit (EUR=Esposizione Universale Rione).

Materieel

De metro van Rome wordt gereden met normaalsporige treinstellen. Er wordt gereden met 3 typen treinstellen, allen van 6 rijtuigen. Lijn A wordt voor het grootste gedeelte gereden met nieuwe treinstellen uit 2004 van de Spaanse fabrikant CAF. Deze zien er aanmerkelijk beter uit en zijn moderner ingericht dan de treinstellen van Lijn B, er hangen tv-schermen met reclame en de haltes worden door een ingesproken stem omgeroepen en op een display is te zien aan welke kant het perron zich bevindt. De metrostellen van Lijn B zijn allemaal volledig ondergespoten met graffiti en worden ook niet meer schoongemaakt, omdat het vervoersbedrijf dit de moeite niet meer vindt. In deze treinstellen is geen halte-omroepstem, geen reclameschermen en geen display. Alleen in de spits worden haltes door de bestuurder omgeroepen. Lijn B wordt gereden met gekoppelde motorrijtuigen met (Mc) en zonder cabine (M) uit 1988. Eén treinstel bestaat uit drie wagons (Mc+M+M). Er kan dus alleen met 6 wagons gereden worden. De voeding geschiedt met een bovenleiding, met een spanning van 1500V.

Doordat de zitplaatsen in de lengterichting van de treinstellen zijn geplaatst, is de sociale controle groot en de sfeer beter dan in de Nederlandse metro's. De heldere kleuren van gangen en perrons dragen daar ook aan bij.

Voor de toekomstige lijnen C en D gaat men waarschijnlijk gebruik maken van treinen van Ansaldo Breda, hetzelfde type treinstellen dat ook op de Metro van Kopenhagen ingezet wordt, maar het is nog niet duidelijk of deze net als lijn A en B met bovenleiding gaan rijden of dat ze gevoed worden via een derde rail.

Toekomst en uitbreidingsplannen

Er zijn plannen gemaakt om het netwerk de komende jaren fors uit te breiden. Alle werkzaamheden moeten volgens de huidige planning begin 2020 voltooid zijn. Het project omvat 2 nieuwe lijnen, Lijn C (Groen), tussen Pantano en Grottarossa en Lijn D (Geel) tussen Agricoltura en Ojetti (Lijn D moet volgens de planning in 2020 verlengd zijn van Ojetti naar Grottaperfetta). Met deze twee lijnen wordt het onder meer de bereikbaarheid van een aantal bezienswaardigheden verbeterd. Hierdoor wordt Lijn A, die toeristisch gezien erg aantrekkelijk is, ontlast. De meeste bezienswaardigheden zijn straks te bereiken met Lijn C (tussen Ottaviano en San Giovanni via Colosseo). Ook wordt de wijk Trastevere per metro bereikbaar, wat nu nog niet het geval is.

Lijn A

Voor Lijn A zijn is aan beide kanten een verlenging voorzien. Aan de kant van Battistini wordt de lijn met 5 stations verlengd richting Casal Selce en aan de kant van Anagnina wordt de lijn met 3 stations verlengd tot aan station Romanina.

Lijn B

Lijn B krijgt een aftakking vanaf station Bologna richting Jonio (deze wordt later verlengd richting Bufalotta). Het huidige tracé van lijn B vanaf Rebibbia zal doorgetrokken worden naar Casal Monastero, met twee tussenstations. Aan de kant van Rebibbia zal de lijn doorgetrokken worden naar Trigitoria, met 3 tussenstations. Lijn B zal tevens opgesplitst worden in lijn B1 en B2, waarbij lijn B1 zal gaan rijden tussen Trigitoria en Bufalotta. Voor lijn B2 is er een tweede aftakking voorzien op station Acilia Sud. Er zal een beginpunt zijn op de luchthaven op Fiumicino en het andere beginpunt zal station Cristoforo Colombo zijn, het eindpunt van de spoorlijn Roma-Lido. Lijn B2 volgt tussen zijn beginpunt en Eur-Magliana het spoortracé van de lijn Roma-Lido waar het vanaf EUR Magliana het bestaande tracé vervolgt richting Casal Monastero. Hierdoor ontstaat er een stamtraject tussen EUR Magliana en Bologna, dit tracé wordt door beide B-lijnen bediend.

Lijn C

Lijn C zal uiteindelijk in 3 lijnen opgesplitst gaan worden, C1, C2 en C3. Lijn C1 en C2 beginnen beiden bij station Grottarossa en volgen hetzelfde tracé tot aan station Torre Angela. Hier loopt lijn C1 door richting station Pantano (lijn C1 volgt dus het oorspronkelijke traject, zoals hieronder bij "Toekomstige Lijn C" beschreven staat) en buigt C2 af richting Tor Vergata. Lijn C3 heeft haar beginpunt bij station Clodio-Mazzini en buigt bij station Teano af richting Ponte Mammolo, waar reeds Lijn B stopt. In feite ontstaat er aan Lijn C dus een stamtraject tussen Clodio-Mazzini en Teano, dit gedeelte wordt door alle drie de C-lijnen bediend.

Overzicht Metronetwerk Rome

Lijn Kleur Traject Opening Lengte Stations
A Oranje Anagnina ↔ Battistini 1980 19 km 27
B Blauw Laurentina ↔ Rebibbia 1955 19 km 22
C Groen Grottarossa ↔ Pantano ±2015 35 km 32
D Geel Ojetto ↔ Agricoltura ? 22 km 23

Lijn A

Linea C
Linea C

Lijn A, de ‘oranje’ lijn, met circa 450,000 passagiers per dag, is in principe dagelijks geopend van 05:30 tot 23:30 uur, en op zaterdag tot 0.30 uur. Lijn A telt 27 stations, van het zuidoosten naar het noordwesten van Rome.

De stations van Lijn A zijn, gezien in de richting Anagnina:

Openingsdata lijn A

Lijn B

Linea B
Linea B

Lijn B, de ‘blauwe’ lijn, met circa 300,000 passagiers per dag, is dagelijks geopend van 05:30 tot 23:30 uur, en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 1:30 uur. Lijn B telt 22 stations, van het zuiden naar het noordoosten van Rome. Er wordt gekeken of Lijn B kan worden verlengd aan de kant van Rebibbia, maar dit wordt nog bestudeerd.

Lijn B heeft de volgende stations, gezien in de richting Laurentina:

  • REBIBBIA
  • PONTE MAMMOLO
  • S.M. SOCCORSO
  • PIETRALATA
  • MONTI TIBURTINI
  • QUINTILIANI
  • TIBURTINA (tevens treinstation)
  • PIAZZA BOLOGNA
  • POLICLINICO
  • CASTRO PRETORIO
  • TERMINI (onder Stazione Termini)
  • CAVOUR
  • COLOSSEO (Bezienswaardigheid: Colosseum)
  • CIRCO MASSIMO (Bezienswaardigheid: Circus Maximus)
  • PIRAMIDE (Bezienswaardigheid: Piramide van Cestius; tevens nabij het beginpunt van de spoorlijn Rome-Lido en nabij treinstatino Ostiense)
  • GARBATELLA
  • BASILICA SAN PAOLO (bij de kerk van Sint-Paulus buiten de Muren)
  • MARCONI
  • EUR MAGLIANA
  • EUR PALASPORT
  • EUR FERMI
  • LAURENTINA

Openingsdata lijn B

Het zuidelijke deel, Termini-Laurentina is geopend door Luigi Einaudi op 10 februari 1955, hoewel de werkzaamheden voor deze lijn al onder Mussolini waren aangevangen in 1930. Het gedeelte Termini-Rebibbia is geopend op 8 december 1990.


Toekomstige lijn C

Linea C
Linea C

Met de bouw van de derde lijn C is inmiddels begonnen. Maar door de vele Romeinse resten in de bodem schieten de werkzaamheden totaal niet op. De totale oplevering van de lijn tussen Clodio Mazzini en Pantano staat gepland in 2015. De treinen op deze lijn zullen volledig automatisch gaan rijden, zoals bijvoorbeeld de Parijse Metrolijn 14.


Voorlopige data voor de opleveringen van de trajecten:

  • Pantano - Parco de Centocelle: Begin 2011
  • Mirti - Lodi: Begin 2012
  • San Giovanni: Begin 2013
  • Amba Aradam - Colosseo: Begin 2014
  • Venezia - Farnesina: Begin 2015
  • Giochi Istmici - Grottarossa: Begin 2018

Lijn C gaat stoppen aan de volgende haltes:

  • Grottarossa
  • Tomba di Nerone
  • Villa San Pietro
  • Parco di Veio
  • Giochi Delfici
  • Giochi Istmici
  • Vigna Clara
  • Farnesina
  • Auditorium
  • Vignola
  • Clodio - Mazzini
  • Ottaviano (Kruising met lijn A)
  • Risorgimento
  • San Pietro
  • Chiesa Nuova (bij de Chiesa Nuova)
  • Argentina (Deze halte is geschrapt omdat de werkzaamheden teveel zouden beschadigen)
  • Venezia (bij Piazza Venezia)
  • Colosseo - Fori Imperiali (Kruising met lijn B)
  • Amba Aradam
  • San Giovanni (Kruising met lijn A)
  • Lodi
  • Pigneto
  • Malastesta
  • Teano
  • Gardenie
  • Mirti
  • Parco di Centocelle
  • Alessandrino
  • Torre Spacata
  • Giglioli
  • Giardinetti
  • Torre Angela
  • Torre Gaia
  • Grotte Celoni
  • Fontana Candida
  • Borghesiana
  • Bolognetta
  • Finocchio
  • Grandi
  • Pantano

Toekomstige Lijn D

Linea D
Linea D

Met de bouw van de vierde metrolijn wordt in 2011 aangevangen. De oplevering van de totale lijn staat gepland voor medio 2019, maar het belangrijkste gedeelte, tussen Prati Fiscali en Fermi, wordt volgens de planning begin 2015 opgeleverd. Deze lijn zal, net als Lijn C, met volautomatisch materieel gaan rijden. Lijn D gaat lopen van het noordoosten van de stad naar het stadsgedeelte EUR, ongeveer parallel aan lijn B, en zal 22 kilometer lang worden en de volgende 22 stations tellen:


  • Ojetti
  • Pugliese
  • Talenti
  • Adriatico
  • Jonio (Kruising met Metro B1)
  • Prati Fiscali
  • Salario (Overstapmogelijkheid op regionale spoorlijn FR1)
  • Vescovio
  • Verbano
  • Buenos Aires
  • Fiume
  • Spagna (Kruising met Metro A)
  • San Silvestro
  • Venezia (Kruising met Metro C)
  • Sonnino
  • Nievo
  • Trastevere (Overstapmogelijkheid op regionale spoorlijnen FR1, FR3 e FR5)
  • Fermi
  • Roma Tre
  • Magliana Nuova
  • EUR Magliana (Kruising met Metro B en overstapmogelijkheid op spoorlijn Roma-Lido)
  • EUR Agricoltura
Zie de categorie Subway graffiti in Rome van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Externe links

[bron?]