Mike Portnoy: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 77.165.232.107 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Sci Ed
Regel 12: Regel 12:


Mike is alcoholist geweest en heeft over zijn ervaringen met [[alcoholisme]] de [[Alcoholics Anonymous Suite]] geschreven. Dit muziekstuk heeft hij uitgebracht met Dream Theater en is verspreid over meerdere albums.
Mike is alcoholist geweest en heeft over zijn ervaringen met [[alcoholisme]] de [[Alcoholics Anonymous Suite]] geschreven. Dit muziekstuk heeft hij uitgebracht met Dream Theater en is verspreid over meerdere albums.

mike maakt het nieuwe album van [[avenged sevenfold]] af nadat in december 2009 de drummer uit avenged sevenfold stierf. tot zo ver is alleen bekend dat portnoy het album af maakt.


== Side-projects ==
== Side-projects ==

Versie van 24 mrt 2010 02:20

Mike Portnoy

Michael Stephen (Mike) Portnoy (Long Beach (New York), 20 april 1967) is de drummer van de progressieve metalband Dream Theater.

Biografie

Mike Portnoy groeide op in Long Beach, New York, waar zijn interesse in muziek op een vroege leeftijd begon. "Mijn vader was een Rock 'n Roll-diskjockey, zo werd ik altijd constant omringd door muziek. Ik had een reusachtige platenverzameling toen ik jong was. Ik hield erg van The Beatles en op latere leeftijd van Kiss. Het was onvermijdelijk dat ik een musicus werd."

Hoewel Mike zichzelf drums leerde spelen, nam hij wel een heleboel theorielessen op de middelbare school. Tijdens die tijd is hij begonnen met spelen in lokale bands zoals Intruder, Rising Power en Inner Sanctum; deze laatste bracht ook hun eigen album uit. Mike verliet de band na een beurs toegekend te krijgen om lessen te volgen aan de Berklee College of Music in Boston, Massachusetts.

Mike zegt zelf dat hij vooral geïnspireerd raakte door Rush-drummer Neil Peart en Frank Zappa. Andere favorieten zijn Terry Bozzio, Vinnie Colaiuta, Simon Phillips, John Bonham en Keith Moon.

Mike en zijn vrouw Marlene wonen in Rockland, New York met hun dochter Melody Ruthandrea, zoon Max John, hond Bongo and kat Cypress. Hun andere kat, E.T., stierf op 12 januari 2001.

Mike is alcoholist geweest en heeft over zijn ervaringen met alcoholisme de Alcoholics Anonymous Suite geschreven. Dit muziekstuk heeft hij uitgebracht met Dream Theater en is verspreid over meerdere albums.

Side-projects

Mike Portnoy speelt naast Dream Theater ook in verschillende zogenaamde Side-projects. Deze zijn weer onder te verdelen als 'echte' bands en gelegenheidsbands. Onder de 'echte' bands kan je TransAtlantic, the Liquid Tension Experiment en OSI rekenen. De gelegenheidsbands zijn coverbands die telkens uit verschillende muzikanten bestaan en een band of album coveren van bekende oudgedienden in de muziekbusiness. Voorbeelden hiervan zijn de Beatles-coverband Yellow Matter Custard (met oa Neal Morse), Hammer Of The Gods (Led Zeppelin coverband) en Mike Portnoy's "Amazing Journey" (A Tribute to The Who).

Tevens is hij een vaste klant in de Neal Morse-band.

Apparatuur

Mike heeft een Starclassic drumset van Tama, Sabian cymbalen en Remo drumheads. Zijn hardware en pedalen zijn van DW en Tama Iron Cobra, stokken van Pro-Mark en mounted bells, blocks, tambourines, en een percussietafel van Latin Percussion.

Drumkits

Mike Portnoy heeft, net als de meeste professionele drummers, een verschillend aantal drumkits. Meestal gebruikt hij een apart drumkit voor elk album dat hij maakt met de band Dream Theater, maar ook bij verschillende side-projects, omdat deze drumkits de nummers beter karakteriseren.

Mike heeft ook bij Sabian een kleine eigen lijn genaamd de MAX Signature Cymbals, bestaande uit:

3 Maten splashes: 7, 9 en 11 inch waarvan het geluid als snel (of kort) en snijdend beschreven wordt.

3 Soorten MAX Stax (op elkaar gestapelde bekkens): een 8 inch china op een 8 inch splash, een 10 inch china op een 10 inch splash of als laatste een 12 inch china op een 14 inch crash. De geluiden die deze combinaties voortbrengen worden beschreven als snel (of kort) en vuil.

Mike's eigen bekkens zijn vrijwel altijd sinds The Purple Monster op zijn kits te vinden. Dus niet alleen zijn Dream Theater kits.


Vanaf het moment dat Mike weer terug was bij Tama heeft hij aan zijn drumstellen telkens bijnamen gegeven waarin het woord "Monster" centraal staat. Zo is op de albums Falling into Infinity & Scenes From A Memory de 'Purple Monster' te horen.

Op de albums Six Degrees of Inner Turbulence & Train of Thought is de 'Siamese Monster' te horen. De naam van dit drumstel is afgeleid van het feit dat dit drumstel eigenlijk uit 2 drumstellen bestaat die zijn samengevoegd. De linkerzijde van het drumstel bestaat uit zijn traditionele set-up, een uitgebreide kit zoals goed te zien is op de afbeelding van de 'Purple Monster'. De rechterzijde is meer een experimentele set-up. In het geval van de Siamese Monster is dit deel van het drumstel afgeleid van zijn OSI set-up.

Tijdens de Dream Theater-tour in 2005/2006 speelde Mike op de 'Albino Monster'. Ook hier bestaat de linkerzijde van het drumstel uit zijn traditionele set-up, de rechterzijde is hierbij echter vervangen door de set-up van het drumstel waarop John Bonham van Led Zeppelin drumde. Dit deel van het drumstel gebruikte hij voor de 'Hammer Of The Gods'.

Externe links

Zie de categorie Mike Portnoy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.