Beleg van Krak des Chevaliers: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving met AWB
k Titel van Beleg van Krak des Chevaliers (1271) gewijzigd in Beleg van Krak des Chevaliers: Geen andere beschreven, geen dp met evt. rode links
(geen verschil)

Versie van 29 dec 2010 09:01

Beleg van Krak des Chevaliers
Onderdeel van Kruisvaard oorlogen
Datum 1271
Locatie Krak des Chevaliers
Resultaat de Mamelukken nemen de Burcht in
Strijdende partijen
Mamelukken Hospitaler ridders
Leiders en commandanten
Baibars Jean de Villiers

Sjabloon:Zijbalk Mamelukken-Kruisvaarders Het Beleg van Krak des Chevaliers vond plaats in 1271, waarbij de Mamelukken na enkele weken van belegering de hele vesting wisten in te nemen op 8 april van de hospitaalridders.

Achtergrond

In 1142 kochten de ridders voor circa 600 gouden bezanten het kasteel van Raymond II van Tripoli. Vanwege de lage prijs werd er door de hospitaalridders beloofd dat ze ook de grenspatrouilles bijhielden voor het Graafschap Tripoli. In 1268 viel het Vorstendom Antiochië in Mamelukker handen en de kans op steun voor de burcht Krak des Chevaliers was nihil. Toch wisten de hospitalers nog drie jaar weerstand te bieden. Grootmeester Hugo Revell had de leiding van de Krak aan Jean de Villiers toevertrouwd, die met kleine middelen weerstand moest bieden.

Het beleg

In 1267 liet Sultan Baibars de burcht voor het eerst belegeren. Toen dit niet lukte, werden er drie anderen kastelen in het gebied wel veroverd. In 1271 ging Baibars er zich persoonlijk mee bemoeien en begon opnieuw een belegering op 21 februari. In de burcht waren circa 2000 manschappen aanwezig onder leiding van Jean de Villiers. Ze dachten deze belegering wel te kunnen doorstaan, omdat de vesting al tientallen keren een belegering had doorstaan. Op de zuidwestkant werd een katapult gestationeerd. Deze wist veel schade aan te richten. Op 22 maart wordt er een doorbraak geforceerd op de ingang, en enkele uren later werd ook de oostertoren bijna weggevaagd door katapultinslagen. Maar de ridders wisten nog een hoop te stutten en te barricaderen. Enkele dagen later begeven de Mamulukken zich op de binnenplaats (eerste laag) en op 31 maart stortte de westvleugel in. De Mamelukken stormden vervolgens naar binnen. De hospitaalridders sloten zich als laatste strohalm op in de kern van de burcht. Op 8 april geven ze zich echter over in ruil voor een vrijgeleide aan de Mamelukken.

Na het veroveren van de Burcht werd de kapel al snel verbouwd tot moskee.

Referenties

  • Thomas Biller (Hrsg.): Der Crac des Chevaliers. Die Baugeschichte einer Ordensburg der Kreuzfahrerzeit. Schnell & Steiner, Regensburg 2006, ISBN 3-7954-1810-0.
  • Jaroslav Folda, Pamela French, Pierre Coupel: Crusader Frescoes at Crac des Chevaliers and Marqab Castle. In: Dumbarton Oaks Papers, 36, 1982, S. 177–210.