Beleg van Krak des Chevaliers: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaakfix
k (Titel van Beleg van Krak des Chevaliers (1271) gewijzigd in Beleg van Krak des Chevaliers: Geen andere beschreven, geen dp met evt. rode links)
(Opmaakfix)
== Achtergrond ==
In [[1142]] kochten de ridders voor circa 600 gouden bezanten het kasteel van [[Raymond II van Tripoli]]. Vanwege de lage prijs werd er door de hospitaalridders beloofd dat ze ook de grenspatrouilles bijhielden voor het [[Graafschap Tripoli]]. In 1268 viel het [[Vorstendom Antiochië]] in Mamelukker handen en de kans op steun voor de burcht Krak des Chevaliers was nihil. Toch wisten de hospitalers nog drie jaar weerstand te bieden. Grootmeester [[Hugo Revell]] had de leiding van de Krak aan Jean de Villiers toevertrouwd, die met kleine middelen weerstand moest bieden.
[[Bestand:Krak des chevaliers - artist rendering.jpg|200px|left]]
 
== Het beleg ==
[[Bestand:Krak des chevaliers - artist rendering.jpg|200px|thumb|left]]
In [[1267]] liet Sultan [[Baibars]] de [[burcht (kasteel)|burcht]] voor het eerst belegeren. Toen dit niet lukte, werden er drie anderen kastelen in het gebied wel veroverd. In 1271 ging Baibars er zich persoonlijk mee bemoeien en begon opnieuw een belegering op [[21 februari]]. In de burcht waren circa 2000 manschappen aanwezig onder leiding van [[Jean de Villiers]]. Ze dachten deze belegering wel te kunnen doorstaan, omdat de vesting al tientallen keren een belegering had doorstaan. Op de zuidwestkant werd een katapult gestationeerd. Deze wist veel schade aan te richten. Op [[22 maart]] wordt er een doorbraak geforceerd op de ingang, en enkele uren later werd ook de oostertoren bijna weggevaagd door katapultinslagen. Maar de ridders wisten nog een hoop te stutten en te barricaderen. Enkele dagen later begeven de Mamulukken zich op de binnenplaats (eerste laag) en op [[31 maart]] stortte de westvleugel in. De Mamelukken stormden vervolgens naar binnen. De hospitaalridders sloten zich als laatste strohalm op in de kern van de burcht. Op [[8 april]] geven ze zich echter over in ruil voor een vrijgeleide aan de Mamelukken.
 

Navigatiemenu