Experiment: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k
taal (één woord), replaced: terecht komen → terechtkomen, {{zie → {{Zie, {{Ziedp → {{Zie dp
k (taal (één woord), replaced: terecht komen → terechtkomen, {{zie → {{Zie, {{Ziedp → {{Zie dp)
{{ziedpZie dp}}
[[Bestand:An Experiment on a Bird in an Air Pump by Joseph Wright of Derby, 1768.jpg|thumb|250px|Een experiment op een vogel in een luchtpomp]]
Een '''experiment''' of '''proef''' is een zorgvuldig opgezette en nauwkeurige observatie van een stukje werkelijkheid dat kan worden uitgevoerd om een [[wetenschappelijke methode|wetenschappelijke]] [[hypothese]] te testen.
Niet alleen in de [[natuurwetenschappen]] maar in vrijwel alle wetenschappen worden experimenten gebruikt: met hulp van experimenten onderzoeken bijvoorbeeld [[socioloog|sociologen]] theorieën over het gedrag van groepen mensen, en [[arts]]en theorieën over gezondheid en geneeskunde. [[Psycholoog|Psychologen]] zetten experimenten op om het (verschil in) gedrag van mensen (proefpersonen) te observeren in gecontroleerde situaties.
 
Een experiment kan deel uitmaken van een [[wetenschappelijk onderzoek|onderzoek]]: een serie experimenten met een gemeenschappelijk doel.
 
In een experiment wordt nagegaan of wat er in theorie wordt verwacht, ook echt in de praktijk gebeurt. Als de theorie de praktijk niet kan verklaren, moet de theorie ofwel aangepast of helemaal vervangen worden.
 
In echte experimentele designs manipuleert de onderzoeker de [[onafhankelijke variabele]] onder meer door met experimentele en controlegroepen te werken waarbij de proefsubjecten via een toevalsverdeling (randomisering) in die groepen terecht komenterechtkomen.
 
== Soorten experimenten ==
81.831

bewerkingen

Navigatiemenu