Hof van Gelre en Zutphen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Japiobot (overleg | bijdragen)
link van dp naar juiste pagina, replaced: RoermondRoermond met AWB
ReinaartBot (overleg | bijdragen)
k typo fixing & clean up, typos fixed: rechtelijk → rechterlijk met AWB
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Wapenkaart hof van Gelre.png|thumb|260px|Wapenkaart van families, waarvan leden in de [[16e eeuw]] functies binnen het ''Hof en Rekenkamer'' van de Hof van Gelre en Zutphen vervulden.]]
[[Bestand:Wapenkaart hof van Gelre.png|thumb|260px|Wapenkaart van families, waarvan leden in de [[16e eeuw]] functies binnen het ''Hof en Rekenkamer'' van de Hof van Gelre en Zutphen vervulden.]]
Het '''Hof van Gelre en Zutphen''' was vanaf [[1544]] tot en met [[1811]] te [[Arnhem]] het rechtelijke bestuurscentrum van [[Gelderland]].
Het '''Hof van Gelre en Zutphen''' was vanaf [[1544]] tot en met [[1811]] te [[Arnhem]] het rechterlijke bestuurscentrum van [[Gelderland]].


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==

Versie van 26 mei 2011 09:46

Wapenkaart van families, waarvan leden in de 16e eeuw functies binnen het Hof en Rekenkamer van de Hof van Gelre en Zutphen vervulden.

Het Hof van Gelre en Zutphen was vanaf 1544 tot en met 1811 te Arnhem het rechterlijke bestuurscentrum van Gelderland.

Geschiedenis

Op 12 september 1543 werd na het Tractaat van Venlo bepaald dat de Grote Raad (te Mechelen) niet langer bevoegd was om in Gelderland de gewezen vonnissen in appel, revisie of cassatie te behandelen. Gelderland kreeg toen Karel V als hertog, hij had immers het recht om het bestuur over Gelderland te regelen. Naast de stadhouder en kanselier werd eerst met keizerlijke raadsheren gewerkt die niet in vaste dienst waren. Vanaf 1544 tot en met 1545 werden raadsheren van het Hof van Gelre en Zutphen benoemd. Bevoegdheden en werkzaamheden werden geregeld in de kanselarij-ordonnantie van Karel V op 10 oktober 1547.

Op 9 februari 1580 werd bekend gemaakt door middel van een koninklijk plakkaat (uitgevaardigd door Alexander Farnese de hertog van Parma) dat het Hof van Gelre en Zutphen voortaan in Roermond zou zetelen. Dit plakkaat werd echter niet erkend door de Staatse zijde. Zo gebeurde het dat er twee hoven zetelden in Gelre die zichzelf als voortzetting van het originele hof van 1543 beschouwden. Het Roermondse Hof bleef functioneren tot de Vrede van Utrecht in 1713, waarin het gebied werd opgedeeld.

Bron