Schacht (bouwkunde): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
k linkfix
Regel 1: Regel 1:
Een '''schacht''' is een vertikale open verbinding binnen een [[gebouw]].
Een '''schacht''' is een vertikale open verbinding binnen een [[gebouw]].


Een schacht wordt gebruikt om leidingen (in het bijzonder [[gasleiding|gas-]] en [[waterleiding]]en) en [[kabel]]s te herbergen. Bij een [[lift]] maakt men eveneens gebruik van een schacht (de liftschacht). Een schacht is meer dan een stel open gaten bovenelkaar: de zijkanten van een schacht zijn voorzien van een [[wand]]constructie of een [[muur]].
Een schacht wordt gebruikt om leidingen (in het bijzonder [[gasleiding|gas-]] en [[waterleiding]]en) en [[elektriciteitsleiding|kabel]]s te herbergen. Bij een [[lift (transport)|lift]] maakt men eveneens gebruik van een schacht (de liftschacht). Een schacht is meer dan een stel open gaten bovenelkaar: de zijkanten van een schacht zijn voorzien van een [[muur (bouwsel)|wand]]constructie of een [[muur (bouwsel)|muur]].


Ook een [[schoorsteen]] kan als een schacht worden gezien.
Ook een [[schoorsteen]] kan als een schacht worden gezien.

Versie van 15 feb 2012 13:34

Een schacht is een vertikale open verbinding binnen een gebouw.

Een schacht wordt gebruikt om leidingen (in het bijzonder gas- en waterleidingen) en kabels te herbergen. Bij een lift maakt men eveneens gebruik van een schacht (de liftschacht). Een schacht is meer dan een stel open gaten bovenelkaar: de zijkanten van een schacht zijn voorzien van een wandconstructie of een muur.

Ook een schoorsteen kan als een schacht worden gezien.