Wings (alliantie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (oops)
k
'''Wings''' is de vierde globale alliantie van [[luchtvaartmaatschappij]]en volgens het model van [[Star Alliance]], [[SkyTeam]] en [[Oneworld]]. Ondanks verscheidene pogingen is Wings nooit uitgegroeid tot een alliantie van het formaat van de andere drie.
 
Wings kwam voort uit het samenwerkingsverband tussen [[KLM]] en [[Northwest Airlines]]. Deze twee maatschappijen sloten in [[1988]] een [[codesharing]] overeenkomst en begonnen in [[1991]] gezamelijkgezamenlijk vluchten over de [[Atlantische Oceaan]] uit te voeren. Na het afsluiten van de [[Open Skies Agreement]] tussen de regeringen van [[Verenigde Staten]] en [[Nederland]] in [[1993]], besloten deze maatschappijen tot een vergaande alliantie die een succesvolle voorloper en voorbeeld werd voor de grote luchtvaartallianties die tegen het einde van de jaren negentig gevormd zouden worden.
 
In [[1997]] nam [[United Airlines]] het initiatief tot de oprichting van een globale alliantie bestaande uit luchtvaartmaatschappijen van verscheidene landen en continenten, de [[Star Alliance]], gevolgd in [[1998]] door [[Oneworld]] opgericht door [[American Airlines]], en [[SkyTeam]] opgericht door [[Delta Air Lines]] en [[Air France]]. Als gevolg van het stichten van deze nieuwe allianties waren de drie grootste binnenlandse concurrenten van Northwest ieder ondergebracht in een brede strategische alliantie. Omdat Northwest om concurrentieredenen niet toe kon treden tot de nieuwgevormde allianties, probeerden KLM en Northwest het partnerschap tussen hun twee maatschappijen uit te breiden tot de vierde globale alliantie onder de naam "Wings". Een poging om [[Continental Airlines]] aan Wings toe te voegen mislukte omdat de Amerikaanse regering er bezwaar tegen maakte dat Northwest en Continental samen zouden gaan werken, en daardoor de competitie in de Amerikaanse luchtvaartmarkt zou verminderen. Ook het deelnemen van [[Alitalia]] liep op niets uit toen KLM het samenwerkingsverband met de maatschappij opzegde na een ruzie over het geven van toestemming aan KLM om te landen op [[Linate]], de drukste luchthaven van [[Milaan]].
46.155

bewerkingen

Navigatiemenu