Borsa Italiana: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix
RedBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: toegevoegd: id:Bursa Saham Italia
Regel 40: Regel 40:
[[fi:Italian pörssi]]
[[fi:Italian pörssi]]
[[fr:Bourse d'Italie]]
[[fr:Bourse d'Italie]]
[[id:Bursa Saham Italia]]
[[it:Borsa Italiana]]
[[it:Borsa Italiana]]
[[ja:イタリア証券取引所]]
[[ja:イタリア証券取引所]]

Versie van 24 aug 2012 16:58

Borsa Italiana
Logo
Gevel beursgebouw in Milaan
Oprichting 1808
Hoofdkantoor Milaan, Italië
Producten Financiële beurshandel
Website Borsa Italiana
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Borsa Italiana is de belangrijkste effectenbeurs van Italië. De beurs is sinds 2007 onderdeel van de London Stock Exchange. De Borsa Italiana is gevestigd aan het plein Piazza degli Affari in Milaan.

Geschiedenis

De Borsa di Commercio (handelsbeurs) werd opgericht op 16 januari 1808[1]. De beurs opereerde als publieke instelling, in tegenstelling tot veel andere beurzen die begonnen als een bundeling van commissionairs. In 1859 werd het eerste aandeel geïntroduceerd, de "Società Ferroviaria del Lombardo Veneto" (de Spoorwegonderneming Lombardije-Venetië). In diverse andere Italiaanse steden ontwikkelden zich aparte effectenbeurzen, er was ook nog geen sprake van een Italiaanse eenheid.

In 1964 werden de eerste beleggingsfondsen geïntroduceerd aan de beurs. Deze waren officieel gevestigd in Luxemburg. In de volgende jaren won de beurs van Milaan steeds meer aan invloed ten opzichte van de beurzen in Italiaanse steden. De overheid privatiseerde de beurs in het jaar 1998. In oktober 2007 fuseerde het veel grotere London Stock Exchange met de Borsa Italiana.

Handelstijden

De normale handel vindt plaats tussen 9:00 in de ochtend en 17:35 in de middag. Voor en na de normale handel is het mogelijk om orders in te leggen en kan er door professionele partijen gehandeld worden.

Beursindex

De S&P/MIB is de belangrijkste beursindex van de Borsa Italiana. Voor 2004 was de MIB-30 de voornaamste index. Deze is echter komen te vervallen.