Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
GrouchoBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.2) (Robot: gewijzigd: li:Verdraag va Roeëme
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:EU Roma Musei Capitolini hall.jpg|thumb|250px|right|De zaal in Rome, in de [[Musei Capitolini|Capitolijnse musea]] waar het verdrag ondertekend werd.]]
[[Bestand:EU Roma Musei Capitolini hall.jpg|thumb|250px|right|De zaal in Rome, in de [[Musei Capitolini|Capitolijnse musea]] waar het verdrag ondertekend werd.]]
Het '''Verdrag van Rome''' (officieel het '''Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie''', korte naam '''Werkingsverdrag''') is een bekend [[Verdragen van de Europese Unie|verdrag]] van de [[Europese Unie]].
Het '''Verdrag van Rome''' (officieel het '''Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie''', korte naam '''Werkingsverdrag''') is een bekend [[Verdragen van de Europese Unie|verdrag]] van de [[Europese Unie]]. and it was in Rome, I bet you didn't know that, heaaa BITCHESSS


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==

Versie van 5 okt 2012 11:32

De zaal in Rome, in de Capitolijnse musea waar het verdrag ondertekend werd.

Het Verdrag van Rome (officieel het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, korte naam Werkingsverdrag) is een bekend verdrag van de Europese Unie. and it was in Rome, I bet you didn't know that, heaaa BITCHESSS

Geschiedenis

Het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, werd in 1957 gesloten en hield de stichting in van de EEG (Europese Economische Gemeenschap). Sinds bij het verdrag van Maastricht van 1992 de naam van de Europese Economische Gemeenschap werd veranderd in Europese Gemeenschap staat het bekend onder de naam Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap ofwel het EG-(oprichtings)verdrag. Door de wijzigingen van het Verdrag van Lissabon van 2007 kreeg het EG-oprichtingsverdrag de naam Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, kortweg Werkingsverdrag.

De ondertekenaars waren dezelfde zes landen ('Europa van de Zes') die zes jaar daarvoor het verdrag van Parijs ter oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) hadden ondertekend: België, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italië. Het verdrag van Rome breidde de economische samenwerking uit tot meer (in principe alle) sectoren van de economie. De nadruk lag evenwel lange tijd op een eenvormig stelsel van landbouwsubsidies.

Er kwam één tolvrije regio met gemeenschappelijke buitengrenzen (een douane-unie, één uniform gebied zonder binnengrenzen maar met gemeenschappelijke buitengrenzen voor derden).

Later groeide ook de samenwerking op economisch vlak, totdat op 1 januari 1993 het Europa zonder binnengrenzen een feit werd.

Het verdrag werd officieel ondertekend op 25 maart 1957, en trad in effect op 1 januari 1958.

Het verdrag werd ondertekend door:

Men spreekt ook wel van de Verdragen van Rome. Hieronder worden dan het bovenstaande verdrag ter oprichting van de EEG en het gelijktijdig gesloten verdrag ter oprichting van de Euratom bedoeld. Euratom was bedoeld voor het beheer van gemeenschappelijke ontwikkeling van kernenergie (voor vreedzame doeleinden). Euratom fuseerde in de jaren '60 met de EEG en de EGKS tot de Europese Gemeenschappen.

Blanco verdrag

Op 22 maart 2007 werd door hoogleraar Europese politiek aan de Universiteit Gent, Hendrik Vos, bekendgemaakt dat de ondertekening van het Verdrag van Rome op 25 maart 1957 eigenlijk op 180 pagina's blanco papier werd gedaan. De onthulling kwam op de vijftigste verjaardag van de ondertekening van het verdrag. In een Vlaamse radio-uitzending maakte de professor bekend dat de periode die voorafging aan de geplande ondertekening nogal hectisch was.

De problemen begonnen al bij het overbrengen van de ruwe teksten per trein van Brussel naar Rome. Achter de passagierstrein hing een goederenwagon waarin alle documenten werden getransporteerd. De Zwitserse spoorwegpolitie vond de goederenwagon verdacht en koppelde de wagon los, aldus Vos. Pas in Italië zou blijken dat het verdrag in Zwitserland was achtergebleven.

De wagon kwam met vertraging aan in Rome, waar de onderhandelaars nog de laatste hand moesten leggen aan de teksten. Dat ging toen nog heel ambachtelijk, zonder computers, en de teksten kwamen niet af.

Tientallen bedienden werden uit Luxemburg overgebracht om mee te werken, maar ook dat bleek niet voldoende. Ten einde raad schakelden de onderhandelaars studenten in die aan de universiteit van Rome studeerden. Maar ook zij vertraagden het proces: ze gingen in staking omdat ze een hogere vergoeding wilden voor hun vertaal- en typewerk, aldus Vos.

De ondertekening van het Verdrag van Rome kon evenwel niet worden uitgesteld. De datum lag vast. De zaal was gereserveerd en er was een receptie gepland. De tekst belandde uiteindelijk op het nippertje bij de drukker, maar hij miste de streefdatum. Op de plechtige ceremonie werden geen echte teksten maar blanco bladzijden ondertekend.

Stars Of Europe

Het 50-jarig bestaan van het verdrag werd op 24 maart 2007 gevierd met een megapopconcert aan het Atomium in Brussel. Het evenement werd georganiseerd door de VRT en RTBF. 60000 toeschouwers konden het gebeuren live volgen. Het popconcert werd wereldwijd uitgezonden en bereikte een half miljard mensen. Volgende Europese artiesten waren van de partij: Zucchero, Axelle Red, Maurane, Simply Red, Scala, Laurent Voulzy, The Scorpions, Hooverphonic, Helmut Lotti, Ozark Henry, Kate Ryan, Kim Wilde, Miguel Angel Muñoz, Les Gipsy Kings, Nâdiya, Lou Bega, Nana Mouskouri, Las Ketchup, Maria Ilieva en Cerrone mocht het gebeuren afsluiten.


1948 1952 1958 1967 1987 1993 1999 2002 2003 2009 2011
Brussel EGKS EEG / Euratom Fusieverdrag Europese Akte EU-Verdrag Amsterdam Nice Lissabon
Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS)
Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EURATOM)
Europese Economische Gemeenschap (EEG)
P

IJ

L

E

R

S
Europese Gemeenschap (EG) Europese Unie (EU)
↑Europese Gemeenschappen↑ Justitie & Binnenlandse Zaken (JBZ)
Politiële & justitiële samenwerking in strafzaken (PJSS)
Europese politieke samenwerking (EPS) Gemeenschappelijk buitenlands & veiligheidsbeleid (GBVB)
West-Europese Unie (WEU)

Voorwoord

Het voorwoord werd geschreven door de Franse (toen nog ambtenaar en schrijver, later ook politicus en diplomaat) Jean-François Deniau die ook betrokken was bij de totstandkoming van het Verdrag van Rome.

Zie ook